Godišnjica Prve semberske brigade obilježena u Bijeljini

Godišnjica Prve semberske brigade obilježena u Bijeljini

Prva semberska laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS) bila je angažovana svuda gdje je trebalo braniti srpski narod i teritoriju, od majevičkog, posavskog, sarajevsko-romanijskog I zapadno-krajiškog ratišta. Kroz njene redove prošlo je više od 3.000 boraca, 139 je poginulo a više od 400 ranjeno. Pripadnici ove brigade dali su veliki doprinos stvaranju RS, istaknuto je na obilježavanju 27-godišnjice brigade, koja je koja je za zasluge u minulom otadžbinskom ratu odlikovana Karađorđevom zvijezdom prvog reda.

Prvi načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić podsjetio je da je Prva semberska brigada osnovana po odluci tadašnjeg političkog rukovodstva RS i Srpske autonomne oblasti Semberija i Majevica.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Uspeli smo da brigadu sa oko 2.000 ljudi, tri bataljana, jedinicama podrške, pozadine, komandom, formiramo za svega nekoliko dana. Dali smo ogroman doprinos u odbrani Bijeljine od zelenih beretki, pripadnika Patriotske lige BiH i drugih paravojnih formacija koji su početkom aprila postavljali barikade i željeli da preuzmu vlast. Da nas nije bilo Bijeljina bi vjerovatno prošla kao i druge sredine u kojima je stradao srpski živalj. Jedan od naših najvećih podviga je borba za oslobađanje koridora Bijeljina-Brčko. Krajem juna i početkom jula oslobađali smo srpska sela na Majevici, koje su pripadnici tzv. Armije BiH rušili i palili na potezu Lopare-Tuzla-Brčko – kaže Pajić.I borac Milan Lukić s ponosom se sjeća ratnog puta i svojih saboraca.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Nije bilo lako. Mnoge smo na tom putu izgubili ali nosimo ih u sjećanjima i duši. Da nije bilo njihove žrtve, danas ne bi bilo ni nas. Branili smo srpsku nejač, srpsku zemlju a nikoga nismo napadali – kaže pripadnik ove jedinice.

U Hramu Svetog Georgija u Bijeljini služen je parastos svim poginulim borcima a na centralnom spomeniku braniocima Semberije položeni su  vijenci i cvijeće.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.