Decembar 15, 2019

GOLF LUBENICA Ovaj Bosanac svoj slatki proizvod dostavlja ovim posebnim vozilom

GOLF LUBENICA Ovaj Bosanac svoj slatki proizvod dostavlja ovim posebnim vozilom

Iako BiH, izuzmemo li Hercegovinu, nije naročito poznata po uzgoju lubenice, postoje i primeri koji itekako odstupaju od tih pravila. Jedan od njih je i porodica Čuturović iz Velike Kladuše, koja se skoro 30 godina bavi uzgojem lubenice.

Od ove godine, poznata “Čutina lubenica” ima i specijalno dostavno vozilo – legendarni „golf 2“ u bojama ukusne poslastice.

Letnje vrućine, po mnogima, najlakše se podnose uz dobru lubenicu, a u Velikoj Kladuši najbolje osveženje predstavlja “Čutina lubenica”. Porodica Čuturić iz sela Grabovac u Velikoj Kladuši, predanim zalaganjem i radom, izgradila je prepoznatljiv brend kada je u pitanju uzgoj ove poslastice i verovatno prva u ovom delu države krenula u proizvodnju lubenice na komercijalnoj osnovi, piše Klix.ba.

Svoju prvu plantažu lubenica Mehmed Čuturović i njegova supruga Emina, zasejali su davne 1989. godine, na površini od jednog dunuma. S vremenom se ta površina širila, a nosilac aktivnosti danas je njihov sin Elvedin, koji je lubenicu uzgojio na sedam dunuma zemljišta.

– Moj otac je radio u Agrokomercu i bio je upravnik na pogonima za preradu voća i povrća, a 80-tih godina bavili smo se uzgojem šampinjona te bili kooperanti Agrokomerca za uzgoj krastavaca. Tako da smo oduvek imali tradiciju bavljenja poljoprivredom. Godine 1989. zasadili smo svoju prvu lubenicu, na otprilike dunum zemljišta. Dolaskom rata, prodavali smo na pijacama i išlo je solidno. Nakon rata, proširili smo našu proizvodnju, te zasejali 2-3 dunuma lubenice, zavisno od potrebe, jer se lubenica tada nije mogla prodati, kao što je to danas slučaj – pričaza Klix.ba Elvedin Čuturović.

On kaže da je od 2000-te godine proizvodnja i prodaja intenzivno počela rasti, a vrhunac su imali u ovoj sezoni.

– Ove godine poseali smo lubenicu na sedam dunuma zemljišta i očekivali smo da ćemo imati 35-40 tona. Međutim, sezona je krenula malo ranije, plod je bio nešto sitniji, tako da smo imali 30 tona, što je opet rekord u odnosu na sve prijašnje godine, jer nam je prosek do sada bio od 18 do 20 tona -govori Elvedin.

Na pitanje kako je lubenica podnosila iznadprosečno toplo leto, on ističe da su u pet-šest dana ekstremnih vrućina morali biti jako aktivni kako bi sačuvali lozu “da ne izgori”.

Napominje da se kvalitetna lubenica može se uzgojiti i u Bosni i Hercegovini, pa čak i predelima koji u letnjom periodu nisu obeleženi naročito velikim temperaturama zraka. Elvedin je 2014. godine organizirao i prvu Krajišku bostanijadu, gde se obeležavao Dan lubenice s besplatnom degustacijom.

On kaže da se na njegovih sedam dunuma nalazi skoro 80 odsto jedne sorte, dok ostatak “eksperimentiše” sa ostalim sortama. Sve u svemu, sve što je proizveo ove godine, bez problema je prodao.

Od ove godine, mada ne u punom kapacitetu, biznis porodice Čuturović obeležava i novo dostavno vozilo u prepoznatljivim bojama i šarama lubenice. Naime, Elvedin je iskoristio svoje iskustvo u mehaničarskim radnjama, te popularnog „golfa dvojku” pretvorio u lubenicu na četiri točka. Auto je osmišljeno da, kako s vanjske strane, tako i enterijerom, predstavlja lubenicu.

– Odlučio sam se za „golf 2“ jer je ono ‘legendarno vozilo’ na našim prostorima i ljudi je i dalje puno koriste. Odavno sam imao ideju da takvo nešto uradim, jer imamo i kućnu dostavu lubenice. Budući da sam sam primarno po zanimanju autolimar, nije mi to bilo problem provesti u delo. S tim da, zbog velikog posla ove sezone, nisam uspeo u potpunosti završiti uređenje auta, tako da će od iduće sezone biti u potpunoj funkciji – kaže za kraj Elvedin.

Izvor: Klix.ba

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.