Februar 06, 2019

“GOLIJAT” Otkrivena grandiozna pećina na Staroj planini, speleolozi ZANIJEMILI PRED LJEPOTOM /foto/

“GOLIJAT” Otkrivena grandiozna pećina na Staroj planini, speleolozi ZANIJEMILI PRED LJEPOTOM /foto/

Srbija je dobila novu i to po mišljenju speleologa, najljepšu pećinu, a koja se nalazi na Staroj planini. Ona još nema ime, “potraga” za njom bila je filmska, ali su na kraju puta istraživači dobili očaravajuću sliku koja im je oduzela dah.

Pećina im se pokazala u svoj svojoj ljepoti, kako za “Blic” prenose istraživači, okićena svim mogućim vrstama pećinskog nakita, a za sada ime ima jedan stalagmit, i to najveći u Srbiji – nazvali su ga “Golijat”.

Foto: Martin Ristić/Privatna arhiva

Tokom svog istraživanja, speleolozi su se čak izuli i obuću zamijenili čistom, da ne bi isprljali milenijumima stvaranu ljepotu. Neke dijelove prali su vodom, a dah im je često zastajo od prizora.

Pojedini dijelovi ove ljepotice bili su jedva dostupni, pa su tokom prodiranja speleolozi morali da koriste i užad.

Ljepotica je svakako otkrivena, ali istraživači su uvjereni da će tek da pokaže sve svoje čari, jer ima indicija da ih ima još! Na to im ukazuje i promaja koju su osjetili, što nagovještava da novih ulaza ima još.

Foto: Martin Ristić/Privatna arhiva

“Čudo” na Staroj planini pronađeno je u septembru prošle godine, a istraživanja su započeta u martu ove godine. Idućeg vikenda, kako kažu, kreću u novu akciju.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.