December 11, 2018

Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima za nasip

Grad Bijeljina nema dovoljno zamjenskog zemljišta da ponudi poljoprivrednicima za nasip

Izgradnja drinskog nasipa ne smije biti dovedena u pitanje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Stevo Mirjanić nakon razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem u Banjoj Luci.

Pojašnjavajući o čemu je sve razgovarano na sastanku u Banjoj Luci, gradonačelnik Mićić je kazao da je konstatirano da eksproprijacija zemljišta predstavlja uvjet za početak radova na drinskom nasipu.

– Razgovarali smo i o regulaciji korita rijeke Janje, gdje je već do sada eksproprisano više od 400 parcela i izdvojeno za tu namjenu više od dva miliona maraka. Jedan dio poslova već se realizuje uz pomoć donatorskih sredstava vlade Turske, u iznosu oko četiri miliona KM. Uskoro ćemo završiti i dio posla do ušća rijeke Janje u rijeku Drinu, jer je to i dio budućeg drinskog nasipa. Odatle se nastavlja izgradnja drinskog nasipa do vodozahvata i sada je predmet eksproprijacije upravo zemljište na tom dijelu od ušća rijeke Janje do vodozahvata na kanalu Dašnica, gdje treba da se izvrši eksproprijacija zemljišta – kazao je Mićić.

Dodao je da su iskrsnuli problemi u vezi s osiguravanjem tzv. zamjenskog zemljišta, jer Grad nema takvo zemljište koje bi ponudio poljoprivrednicima kojima je proizvodnja žitarica i povrća osnovni izvor egzistencije.

– Vlasnici zemljišta traže adekvatnu nadoknadu u kvalitetnom zemljištu. Imamo svega dva do tri hektara zemljišta u vlasništvu i to će ljudima biti ponuđeno. I resorno ministarstvo je ponudilo 20 do 30 hektara za tu namjenu, ali je to zemljište zaraslo u šipražje ili se nalazi u nebranjenom dijelu od poplava – navodi Mićić.

/AVAZ/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.