October 21, 2018

Građani RS ne plaćaju saobraćajne kazne: Osam vozača duguje 137.650 KM

Građani RS ne plaćaju saobraćajne kazne: Osam vozača duguje 137.650 KM

BANJALUKA, DOBOJ – Osmorici vozača iz RS već duže vrijeme polazi za rukom da izbjegnu plaćanje kazni “teških” ukupno 137.650 maraka.

Dug koji ne izmiruju uglavnom su nagomilali za volanom, s tim što dio iznosa koji nisu platili otpada i na kazne koje su im upisane jer su kršili javni red i mir, ili se o zakon ogriješili na neki treći način. Rekorder među rekorderima je Dobojlija, koji duguje 27.243 marke, a u stopu ga prati vozač iz Sokoca, koji treba da plati 25.136 KM.

Stručnjaci ističu da je teško i zamisliti koliko je neko prekršaja učinio kada je nagomilao dug koji iznosi desetine hiljada maraka i, što je još gore, koliko je opasnih situacija u saobraćaju izazvao.

Dodaju da je očigledno da država za sada nema kvalitetne mehanizme da kazni ovakve bahate vozače koji se stavljaju iznad zakona, jer ako ih, primjera radi, pošalje u zatvor, onda će oni dodatno koštati budžet, tako da bi gubitak bio dupli.

Najbolje rješenje bilo bi, kako ističu, ovakve prestupnike poslati na rad za opšte dobro. Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da su ovi podaci pokazatelj da je mnogo onih koji svjesno krše zakon, te da je neophodno pronaći kvalitetno rješenje.

“Zakon nije dovoljno dobar jer se očigledno takvim vozačima ne može ništa, u smislu sankcija. Dakle, treba mijenjati propise.

Dešava se da prestupnik nema vozilo na svoje ime, pa ne vrijedi mehanizam da ne može produžiti registraciju.

Ni prinudna naplata ne može se sprovesti, jer takvo lice obično nema ni posao, tako da niko ništa ne preduzima”, ističe Radović.

Rješenje da se novčane kazne pretvaraju u zatvorske opet bi, kako ističe Radović, imalo negativne posljedice, jer će prestupnik koštati državu, ali zbog toga, kako dodaje, treba uvesti mogućnost da se kazna “odradi”.

“Onaj ko ne može da plati, trebalo bi da se radno angažuje, što je slučaj u razvijenim evropskim zemljama.

Dakle, takvo lice bi radom otplatilo svoju kaznu”, ističe Radović. Inače, dok stručnjaci predlažu da institucije traže mehanizme da naplate iznose koji duguju oni koji su se ogriješili o zakon, podaci policije pokazuju da broj kažnjenih u saobraćaju raste.

Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, ističe da su u ovoj godini policajci evidentirali 114.168 prekršaja u saobraćaju. “Za počinjene prekršaje podneseno je 1.309 zahtjeva i izdat je 104.361 prekršajni nalog.

Po oba vida je u ovom periodu obuhvaćen i sankcionisan 106.161 počinilac prekršaja, što je više za 34 odsto u odnosu na isti period 2015. godine”, naglasila je Miljanovićeva.

REKORDERI PO NEPLAĆENIM KAZNAMA

Grad  iz kojeg je vozač                                 Iznos koji duguje (KM)

Doboj                                                                             27.243

Sokolac                                                                          25.136

Novo Goražde                                                                17.869

Doboj                                                                            16.922

Trebinje                                                                          13.415

Trebinje                                                                          13.034

Banjaluka                                                                        12.411 Sokolac                                                                          11.620

UKUPNO                                                                       137.650

Izvor: nezavisne novine

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.