October 16, 2018

Haos na granicama u regionu već od sledeće nedelje

Haos na granicama u regionu već od sledeće nedelje

Udarni talas putnika i vozila na graničnim prelazima, a najviše onim na granici sa Mađarskom, očekuje se već od 20. decembra.

– Najveći intenzitet vozila očekuje se od sledeće nedelje i to najviše na graničnom prelazu Horgoš kod Mađarske, ali i na granici sa Hrvatskom na graničnom prelazu Batrovci. Odatle dolazi najviše naših ljudi koji inače žive i rade u inostranstvu, a praznike provode u Srbije – kažu iz AMSS-a.

Oni savetuju prelazak preko alternativnih pravaca, iako granični prelazi rade kraće, od 10 do 16 sati.

– Ako putujete iz Mađarske, umesto graničnog prelaza Horgoš, kao alternativu bez gužvi i zadržavanja možete koristiti prelaze Kelebiju i Bački breg. Čekanja su manja ili ih nema uopšte. Prelaz Bački breg je najbolji izbor jer se nalazi na desetak kilometara od silaska sa autoputa, dok se Kelebija nalazi 30 kilometara dalje – kažu iz AMSS-a.

Za Batrovce je alternativni prelaz Šid, koji radi non-stop.

Često je gužva i na granici sa Makedonijom, jer i Makedonci vole da provode praznike u Srbiji, pa je gužva neminovna.

Umesto prelaza Preševo, gde se očekuju najveće gužve, najbolje je kao alternativu koristiti granični prelaz Prohor Pčinjski.

Gostiju iz ostalih država u našem okruženju nema mnogo, pa se može prelaziti preko njihovih glavnih graničnih prelaza bez zadržavanja.

Ovo je najgori dan

“Crne dane” na kalendaru, kada će gužve biti najveće, zaokružite na 25. decembra, kada nastupa katolički Božić, ali i dane pre i posle ovog praznika jer tada nastupaju najveće gužve.

– Građanima savetujemo da putovanja izbegavaju oko katoličkog Božića jer je tada haos. Ogromne su gužve i na putevima, ne samo na graničnim prelazima. Takođe, dva do tri dana pre Nove godine i Božića, ali i par dana posle. Poželjno bi bilo da se pre polaska na put raspitaju o vremenskim prilikama. Ako na putu ima leda, ako padaju jak sneg i kiša, savetuje se da vozači voze oprezno, ali i da ne kreću nigde ako to nije baš preko potrebno. Takođe, početkom i krajem radne nedelje zna da bude kolaps, te je i tada putovanje nepoželjno, pa ga trebaju izbegavati – kažu iz AMSS-a.

Oni takođe savetuje da se ne ide na put noću, iako je manja gužva jer su vremenski uslovi tokom decembra i januara kritični, pa može biti neočekivanog snega i leda.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.