October 16, 2018

“Hristos se rodi, ovo je pljačka”, Austrija traži izručenje lopova maskiranog u popa

“Hristos se rodi, ovo je pljačka”, Austrija traži izručenje lopova maskiranog u popa

Austrija je od Hrvatske, preko evropskog naloga za hapšenje, zatražila izručenje Milosava Veskovića (39), člana bande “Pink Panter”, koji je osumnjičen da je prije 12 godina u tri pljačke ukrao satove i nakit u vrijednosti od 1,5 miliona evra.

Vesković je rodom iz Kolašina, a u Srbiji 2008. godine bio osuđen, i to pred Specijalnim sudom, na četiri godine zatvora zbog brojnih pljački benzinskih pumpi. Tada su osuđena i njegova brađa Mile i Jovan, kao i još petorica muškaraca.

Milosav Vesković dobio je četiri i po godine zatvora, a njegova braća Mile i Jovan četiri, odnosno tri godine zatvora. Anes Kurbegović osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora, Miloš Dragović na dvije godine zatvora, Zdravko Tomić na godinu i po, a Mladen Pupovac na godinu dana zatvora, dok je Milan Mitić osuđen na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine. Optuženi Srpko Ružić i Dalibor Ristić oslobođeni su optužbe.

Ova grupa je uhapšena 9. maja 2006. godine, neposredno poslije pljačke benzinske pumpe u Zrenjaninu, odakle su odnijeli sef težak 500 kilograma i iz njega uzeli bonove za gorivo u vrijednosti od 3,94 miliona dinara.

Oni su 2. i 3. januara 2006. godine opljačkali 60.000 dinara iz kase „Jugopetrolove” benzinske pumpe u Gornjem Milanovcu, a u noći između 26. i 27. februara opljačkali su 73.000 dinara iz pošte u Karađorđevu.

Opljačkali su i 17. aprila sef-kasu „Jugopetrolove” benzinske pumpe u Paraćinu, iz koje su uzeli bonove za benzin u vrijednosti od milion dinara.

Međutim, nikada nije dokazano da su oni bili lažni popovi, iako su se dovodiliu vezu i sa jednoj od najpoznatijih pljački u Srbiji, na Badnje veče 2004. u zemunskoj ekspozituri Rajfajzen banke. Trojica bandita, tada su maskirana u popove, upala u filijalu banke i uz povike: “Hristos se rodi, ovo je pljačka” i ukrali čak 150.000 evra!

Interesantno je da su pljačkaši na izlasku iz banke zaboravili su da ponesu svešteničke kape koje su im poslužile kao kamuflaža. Iz Banke su odnijeli tri video-kasete na kojima je cijela pljačka snimljena, ali su zaboravili da uzmu četvrtu kasetu.

Vesković je trenutno pri kraju izdržavanja kazne od tri i po godine zatvora koju izdržava u Lepoglavi zbog planiranja pljačke u Zagrebu.

Uhapšen je u Hrvatskoj 2015. godine, i to sa trojicom državljana Srbije i dvojicom iz BiH, a osuđeni su da planirali napad na vozilo za transport novca.

Za njim je potjernicu raspisala i Bosna i Hercegovina, ali kako je Austrija članica Evropske unije, vjerovatno je da će njihov nalog za hapšenje ima prednost u odnosu na argumente BiH, piše Blic.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.