September 21, 2018

IMPRESIJE SA PUTOVANJA: : Bijeljinac prešao 15.000 kilometara na dva točka

IMPRESIJE SA PUTOVANJA: : Bijeljinac prešao 15.000 kilometara na dva točka

Davor fon Vinterfeld, Bijeljinac rođenjem, a s adresom boravka u Njemačkoj, u Muzeju Semberije postavio je izložbu pod nazivom “15.000 kilometara na dva točka”.

Izložbu u njegovom rodnom gradu čini više od stotinu odabranih fotografija s putovanja po Siriji, Jordanu i Egiptu.

Davor se na prvi put zaputio 2009. godine nakon što je kupio motocikl zadovoljavajuće kubikaže i kvaliteta kojim je moguće putovati po cijelom svijetu.

– Put dug 15.000 kilometara vodio je iz Njemačke, tačnije iz Rozenhajma, grada u kome živim, pa preko Balkana, zatim Turske, Jordana, Sirije do Egipta, a u povratku preko Izraela, Kipra, Turske te ponovo Balkana, ali ovaj put s obaveznim zaustavljanjem u Bijeljini, mom rodnom gradu – priča Davor.

Ističe da dnevnik ovog putovanja sadrži više od 5.000 fotografija, od kojih je 600 prvi put izloženo 2013. godine u Rozenhajmu.

Kasnije su uslijedila i druga daleka putovanja, Sibir, Mongolija, Kazahstan, Čečenija, a probudila se i želja da se jednog dana motociklom krene na put oko svijeta.

Arheološki dragulj

– Mapa puta dokumentovana je fotografijama na kojima su scene iz svakodnevnog života u Damasku, glavnom gradu Sirije, a zatim pustinjskog bisera Palmire, grada bogate historije i građevina iz različitih historijskih perioda, smještenog u Sirijskoj pustinji. Nažalost, više nije moguće doživjeti ljepotu Palmire, arheološkog dragulja Bliskog istoka, srušili su je ISIL-ovci – kazao je Davor, piše Avaz.

Izložba fotografija je otvorena do kraja mjeseca.

Fotografska porodica

Zanimljiv podatak je da je Davor unuk čuvenog bijeljinskog fotografa Ferda Vinterfelda. Zvaničan naziv fotografske radnje u kojoj je sve do 1962. godine radio Ferdo Vinterfeld bio je Foto atelje “Bosna”.

I Davorov pradjed bio je fotograf, još od davne 1901. godine imao je svoj atelje u Bijeljini.

/avaz/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.