Novembar 17, 2019

INOVACIJA IZ TREBINJA Smesa za depilaciju koja se jede i ne boli, “Kraljica depilacije”

INOVACIJA IZ TREBINJA Smesa za depilaciju koja se jede i ne boli, “Kraljica depilacije”

Mirjana Ćuk iz Trebinja napravila je smesu za depilaciju od potpuno prirodnih sastojaka, koja se može jesti, a koju je nazvala „Kraljica depilacije“. Za ovu inovaciju nedavno je nagrađena bronzanom medaljom na Međunarodnoj izložbi ARCA održanoj u Zagrebu.

Foto: D. Čolović / RAS Srbija

Presudno je bilo upravo to što je krema jestiva, pa se Mirjana sa svog prvog učešćana na ovakvim manifestacijama vratila sa bronzom.

Kaže da u smesi nema hemije, da je pravi u svojoj kuhinji i da nema „jaoooo!“ kad se skida sa kože.

Recept je tajna, a ono što je otkrila je da potrebne sastojke nabavlja jednostavno, pošto ih ima u svim prodavnicama, a od svih sastojaka samo smo uspeli saznati da sadrži limun.

– Namenjena je svim tipovima kože, za sva mesta na telu, a može da se koristi i na mestima gde su ožiljci, akne ili druga oštećenja – navodi Mirjana.

Ona kaže da je najvažnije da se ne koriste trakice za depilaciju, nego se jednostavno skida i efikasno uklanja dlake, a nakon depilacije koža ostaje meka i ravna, pa najčešće ne treba koristiti neki preparat za umirenje.

Bakarno žuta smesa se lako omekšava prstima, kada je prevruće malo se stavi pod klima uređaj, a kada je prehladno nakratko u rernu.

Foto: D. Čolović / RAS Srbija

Trebinjska inovatorka navodi da kremu usavršava nekoliko godina, a prvo je probala na sebi.

– Nakon odlaska u salone na depilaciju, setila sam se da sam kao mlada išla u Dubrovnik i počela da razmišljm od čega je bila smesa koja je tamo korištena. To je bio osnov moga proizvoda koji sam posle dorađivala da bi dobila idealnu strukturu, pošto je nekada bila mekša, nekada se morala skidati i trakicama, a osnovno pravilo je bilo da se ne koriste trakice – priča Mirjana.

Za sada „Kraljicu depilacije“ koristi samo ženska populacija, muškarci se još nisu raspitivali za ovaj izum, a nakon sajma i nagrade su počele da stižu i narudžbe iz zemalja bivše Jugoslavije.

Mirjana je osmislila i novi proizovod, smesu za depilaciju koja će smanjivati celulit, ali to je još samo ideja.

Ova članica Udruženja inovatora istočne Hercegovine ističe da joj je ovo udruženje pomoglo da se šire čuje za njen proizvod, jer drugačije ne bi mogla učestvovati na sajmovima.

Dva sajma

Do sada je bila na dva – Sajmu turizma u Sarajevu i Međunarodnoj izložbi u Zagrebu, a predsednik Udruženja, Borko Babalj, je uradio patentnu prijavu, što je prvi korak da bi se patent zaštitio.

Ne razmišlja o novim takmičenjima niti sajamskim manifestacijama, jer, kako reče još se nije odmorila od Zagreba.

– Pošto sve radim ručno ne mogu da stignem da uradim sve narudžbe. Reklame i nagrade su dobro došle, ali je kvalitet ono što prodaje proizvod. Kada smesu probate, pa vam se svidi i ponovo je kupite onda sam uspela – ističe Mirjana, koja godinama radi kao medicinska sestra u trebinjskoj bolnici.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.