December 11, 2018

Inspekcija u kontroli muzičara i klubova: Platiš AMUS, autora, radnu dozvolu, porez na ugovor, taksu gradu ali NISI ovo NOVO PLATIO!

Inspekcija u kontroli muzičara i klubova: Platiš AMUS, autora, radnu dozvolu, porez na ugovor, taksu gradu ali NISI ovo NOVO PLATIO!

Ni po babi,ni po stričevima!

Tako kaže poslovica ali u praksi je i po babi i po stričevima!

U srpskim medijima danas je pod plaštom borbe protiv rada na crno muzičara u Srpskoj objavljen izvještaj o inspekcijskoj kontroli klubova u Banja Luci.

Za i pretpostaviti je da u glavnom gradu RS nisu plaćane obaveze koje su npr. u Bijeljini redovan namet već dve godine pa tako i ne čudi izveštaj da obaveze skoro nigde nisu plaćene.

Barem ne ove iz naslova.

Naime na području Bijeljine već odavno postoji obaveza plaćanja AMUS-u koja se otprilike kreće kako se nagodimo pa do ako si galantan broje ti stolove,kvadrate i koliko ljudi staje u klub ili kafić.

Amus se od samog starta nametne kao manjinski suvlasnik a ti radio pozitivno ili negatvno,pun ili prazan, “ortak” uzima svoje.

Malo pre Amusa uvedena je opštinska taksa od 10 km po večeri i to nema nikakve veze sa onom astronomskom godišnjom od par hiljada godišnje za klubove.

Ako npr. u Bijeljini gostuje bend iz 45 kilometara udaljenog Šabca,dužan je klub da svaki put izvadi radnu dozvolu za samo to jedno veče i plati oko 10 km po pasošu.

Za prelazak granice sa instrumentima svaki muzičar mora imati Ata karnet a što ih u proseku izađe još desetak maraka po svirci i moli boga da ti nije crklo staro pojačalo jer za novo vadi novi carnet.

Da bi radno proveo noć u Srpskoj moraš potpisati ugovor i platiti doprinose na isti pa će ti valjda neki PIO fond te sate nekada prikazati u penziju. I na najmanji ugovor a tvrde da postoji “preporučena” minimalna cena rada pozdravi se sa više desetina KM.

Od skora na klubskoj i kafe sceni ukazali su se i autori muzike, e oni bi sad kao AMUS i redom prete sudovima kafićima i klubovima.

Da tu nije kraj pokazuje najnoviji izveštaj iz Banja Luke gde je izvedena “pokazno-taktička” vežba, mada oni ruku na srce ništa ovo nisu plaćali ali je dobar primer šta će npr. Bijeljina morati plaćati!

Sve ovo ako si ispunio ima “NOVA KVAKA” ,nisi registrovan kod Udruženja estradnih radnika i estradnih umetnika Republike Srpske.

A oni mukice su prema njihovim rečima na granici opstanka i ako se hitno ne oguli ne grana,nego drvo na kojem sede, neće opstati.

Čudno,jesu li oni muzičari i sviraju li oni gde?

Možda samo u krugu porodice jer imajući u vidu koliko se naplaćuju svirke ovi virtuozi nam nisu baš jasni.

Elem inspektorat poručuje da ako ne ispoštujutete sve ove sitnice i ako se muzičar ne “učlani” nema ugovora ali ima kazna  za kršenje Zakona o estradnoj delatnosti, i kreću se od 300 do 9.000 maraka, a plaćaju ih organizatori.

Dragi ugostitelji, najavljene su vam skorašnje posete pa spremite novčanike ili za kazne ili još ovaj jedan namet platite.

semberske.com

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.