December 11, 2018

Internacionalni festival muzike „Primavera“ u Bijeljini: Umetnici sviraju u susret proleću

Internacionalni festival muzike „Primavera“ u Bijeljini: Umetnici sviraju u susret proleću

Internacionalni festival muzike „Primavera“, treći po redu, biće održan od 1. do 4. marta u Etno selu „Stanišići“, u Bijeljini.

Ovu manifestaciju, koja je protekle dve godine izazvala veliku pažnju i interesovanje muzičara iz regiona, organizuje Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“.

„Primavera“ će, prema rečima Siniše Pajića, predsednika pomenutog Udruženja, ove godine okupiti više od 300 mladih umetnika koji pohađaju osnovne i srednje muzičke škole u Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

– Žiri će činiti eminentni umetnici iz regiona. U sva tri festivalska dana ljubitelje klasične muzike očekuju koncerti pobednika Festivala koji će se održavati u večernjim časovima, a po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom čitavog festivala je slobodan i otvoren za javnost – ističe Pajić.

Posebna čast je, kaže on, što će „Primavera“ biti otvorena 1. marta, u 19 časova, koncertom čuvenog pijaniste, Aleksandra Serdara, iz Srbije.

– Ovo je umetnik internacionalne karijere i raskošne biografije. Tri dana nakon toga odvijaće se takmičenje u disciplinama: klavir, klavirski duo, violina, harmonika, flauta, gitara i solo pevanje – objašnjava Pajić.

– Namera nam je da festival postane tradicionalan i obogati kulturni život ne samo Semberije, već cele Republike Srpske. Velika je čast svima nama iz Udruženja da svojim radom obogatimo kulturni život u gradu i ponudimo građanima atraktivne kulturne sadržaje, te da stavimo Bijeljinu na kulturnu mapu regiona – rekao je Pajić.

On smatra da zbog toga što događaje organizuju i u Etno selu „Stanišići“, predivnom i inspirativnom ambijentu, umetnici se osećaju ugodnije, a publika dobija „nezaboravni doživljaj“.

– Iako smo veoma mlado Udruženje, za dve godine postojanja, organizovali smo brojne događaje. Najveća je satisfakcija nakon koncerata videti zadovoljnu publiku. To nam daje snagu da nastavimo sa radom, te da budemo još bolji, kvalitetniji i aktivniji. Uz zahvalnost za pomoć i podršku svima koji podržavaju naš rad, pozivamo zainteresovane ljubitelje muzike i građane Bijeljine i Semberije da posete koncert pijaniste Aleksandra Serdara i koncerte pobednika disciplina, a mladim umetnicima – takmičarima želimo sreću na „Primaveri“ i dobre rezultate – poručio je Pajić.

U proteklom periodu, kaže on, članovi Udruženja organizovali su i realizovali brojne kulturne manifestacije iz oblasti umetničke muzike, kao i dva takmičenja, koja su imala veliku posećenost.

– Pored višednevnih nadmetanja mladih muzičkih umetnika iz RS, FBiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske, u protekle dve godine, naše Udruženje je organizovalo nekoliko majstorskih radionica, humanitarne koncerte, kao i prve koncertne nastupe jednog simfonijskog orkestra u Bijeljini: didaktički dnevni koncert za više od 400 učenika iz Bijeljine i okoline i celovečernji koncert simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, koji je okupio oko 500 ljubitelja klasične muzike – rekao je Pajić.

Nataša Sobo, umetnički direktor festivala „Primavera“, poručila je da misija „Muzičkih umjetnika Semberije“ nije samo promocija klasične muzike već i negovanje najviših ljudskih vrednosti i humanosti.

– Udruženje čine profesori koji su se okupili oko iste ideje, a to je da se podigne svest o muzici i umetnosti na jedan veći nivo. Nastavili smo sa master klasovima, za učenike i profesore violine, klavira i harmonike, koje smo održavali u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“ u Bijeljini, a na kojima smo imali eminentne predavače – navela je Sobo.

„Pesmom za Aleksandra“

Udruženje građana „Muzički umjetnici Semberije“ nedavno je organizovalo i humanitarni koncert „Pesmom za Aleksandra“, kako bi pomogli u sakupljanju sredstava za lečenje teško obolelog Aleksandra Gajića iz Zvornika.

– Aleksandar ima godinu dana i dijagnostifikovan mu je redak i agresivan maligni tumor na malom mozgu, te mu je hitno potrebno lečenje u Nemačkoj koje košta 391.100 evra – rekla je Nataša Sobo, umetnički direktor festivala „Primavera“.

Na koncertu su, tom prilikom, nastupili poznati bijeljinski umetnici: Siniša Pajić, Milan Stojčinović, Valentina Mec, Slaviša Stojanović, Dejan Perković, Nenad Mihajlović i Srđan Dragičević.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.