Januar 21, 2020

Ishrana: Riba ublažava alergiju na polen

Ishrana: Riba ublažava alergiju na polen

Pojedine namirnice mogu da pogoršaju neprijatne reakcije na polen. Osmogodišnjaci koji su jeli ribu najmanje jedanput nedeljno bili su 80 odsto manje podložni alergijama na polen.

AKO tokom sezone alergija češće jedete ribu ili luk, smanjićete tegobe poput kijanja i kašljanja. Kad alergeni dospeju do nosa, ćelije imuniteta otpuštaju histamine, odgovorne za većinu alergijskih simptoma. Oni podstiču upalu kojom pokušavaju da spreče prolaz alergena dalje u telo, pa zbog toga otiču sinusi i gornji disajni putevi i peckaju oči.

Histamini, takođe, podstiču lučenje tečnosti u gornjim disajnim putevima, pa je grlo nadraženo, nos curi i stalno se kija, što je samo još jedan pokušaj da se telo odbrani od alergije. Mnoge namirnice koje pomažu ublažavanje simptoma alergija deluju tako što smanjuju upalne procese ili smiruju imuni sistem. Jedna od njih je masna riba. Ona ima velike količine omega-3 masnih kiselina.

Deca koja rano počnu da jedu ribu kasnije su manje podložna alergijama. Osmogodišnjaci koji su jeli ribu najmanje jedanput nedeljno bili su 80 odsto manje podložni alergijama na polen, pokazalo je australijsko istraživanje.

Svake nedelje trebalo bi pojesti jednu do dve porcije masne ribe kao što su losos, tuna i skuša.

Kod alergija je moguća tzv. unakrsna reakcija, što znači da, na primer, poleni drveća (breze i leske) mogu da deluju sa povrćem i voćem koje cveta u isto vreme pa može da dođe do unakrsnog oprašivanja, a tako i alergijske reakcije. Tako se jabuke (ređe višnje i trešnje) povezuju sa cvetanjem breze. Neki mogu jedenjem jabuke da dobiju osećaj peckanja i stezanja u grlu, ali samo kad jedu sveže jabuke, ne i one u kompotu. Paradajz može da izazove sličnu reakciju kao kod alergije na polen trave. S korovima se povezuje alergija na dinju i lubenicu.

Dobre bakterije, kakvih ima u jogurtu, kefiru i drugim fermentisanim mlečnim proizvodima, pomažu da se očuva zdrava mikroflora u crevima. Upravo premalo fermentisanih namirnica i neravnoteža zdravih bakterija glavni su razlog povećanja alergija, smatraju naučnici. Te namirnice podstiču telo na proizvodnju određenih belih krvnih zrnaca i antitela, kao i mnogih faktora rasta koji su važni za sprečavanje preteranih reakcija tela na alergene.

PREPORUČUJE SE

Luk: Jača imunitet i smanjuje broj slučajeva polenske groznice. Najbolje je jesti svež crni luk u salati.

Zeleno lisnato povrće: Oni koji su jeli namirnice bogate vitaminom E, za 30 odsto su ređe obolevali od alergija.

Začinsko bilje: Matičnjak, ruzmarin, i majoran deluju protivupalno i smanjuju simptome. Sveže začine obilno upotrebljavajte u jelu.

TREBA IZBEGAVATI

Masno crveno meso: Oni koji unose znatne količine arahidonske kiseline, koje ima u masnom crvenom mesu i iznutricama, češće obolevaju od alergija.

Crno vino: Posebno nezgodno može biti i crno vino. Kada ga piju, neki ljudi koji pate od polenske groznice takođe pate i od glavobolje jer osim korisnih tanina i flavonoida, kožica crnog grožđa sadrži još i histamine.

Čili papričice: Ljuta hrana može da izazove alergijske reakcije. Simptomi su curenje iz nosa, suzne oči, a često i kijanje. To se dešava zbog kapsaicina, inače vrlo zdrave supstance. Iako zdrava, nažalost kod nekih izaziva alergiju. Jedini lek je izbegavati jako začinjenu hranu.

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.