October 16, 2018

Ispovest mladića koji je napustio BiH: “U Nemačkoj nemam vremena da ispijam kafe, ali ne žalim… “

Ispovest mladića koji je napustio BiH: “U Nemačkoj nemam vremena da ispijam kafe, ali ne žalim… “

Biti student u Nemačkoj nije lako, kaže Dino Zoletić koji studira na Univerzitetu Johanes Gutenberg u Majncu.

Dino je u Nemačku stigao pre dve godine. U želji za perspektivom, boljim životom i kvalitetnijim obrazovanjem, napušta svoj rodni grad Živinice, prijatelje i porodicu i odlazi u „beli svijet”. Ipak, njegova najveća motivacija bila je njegova dugogodišnja devojka, danas i supruga, Arnela, koja je rođena i odrasla u Visbadenu, piše “Dojče vele“.

Kao i svaki početak, ni ovaj nije bio lagan. Naučiti i govoriti nemački jezik je bilo najteže. Još u Živinicama je pohađao različite kurseve jezika i koliko god je znao i razumeo jezik, on se nije usuđivao i pričati na nemačkom.

– Trebalo mi je više od godinu dana da razbijem strah od razgovora sa strancima. Zbog toga sam na početku govorio samo na engleskom, jer mi je tako bilo lakše. Međutim, kada sam na kursu nemačkog jezika osvojio nagradu za najboljeg studenta, to mi je dalo dodatnu motivaciju. Tada sam napokon počeo pričati na nemačkom i primetio sam da ga poznajem mnogo bolje nego što sam mislio. Pored toga, i studije na nemačkom me je na neki način prisilio na to. Danas govorim bez straha –  objašnjava ovaj 29-godišnjak.

Jezik nije bio jedini izazov za integraciju u nemačko društvo. Tu je i nova kultura, okruženje, i mentalitet Nemaca. Naći prijatelje među Nemcima nije lako, priča Dino.

– Uvek se nekako lakše povežem sa osobama koje takođe imaju neku se in’migracijsku pozadinu’, kao što to vole da kažu Nemci. Valjda se razumemo jer smo napustili svoju domovinu i pokušavamo tegrisati u nemačko društvo. S druge strane, Nemci su malo hladniji od nas i imaju određenu distance – navodi Dino.

U BiH je, kaže, imao vremena za sve, dok u Nemačkoj retko ima slobodnog vremena. Ali, za njim i ne žali. – Nemam vremena da ispijam kafe, kao što sam imao dok sam živio u Živinicama. Ali, to je nešto što mi ne nedostaje. Ne nedostaju mi brojni odlasci na kafe i ta letargija i besposlica. U BiH mi se činilo da dani prolaze samo ‚radi reda’ i ja tamo nisam video nikakvu perspektivu – priča on, te dodaje kako je imao previše slobodnog vremena koje nije znao gde i kako iskoristiti. To je za njega bilo gubljenje vremena i potencijala.

Zoletić je ipak mislio da će u domovini pronaći perspektivu. S tim na umu je završio studij na Odseku geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Međutim, u struci je radio godinu dana, nakon čega je ostao bez posla. Nakon toga je radio i kao sportski novinar. Ali, nije bio prijavljen. „Dugogodišnja veza sa mojom suprugom Arnelom,  zajedno sa opštim stanjem u BiH, motivisali su me da se ipak odlučim da napustim BiH.”

Poslednjih nekoliko godina sve veći broj mladih napušta BiH. Dino je toga svestan.

– To što sam se odlučio da napustim svoju zemlju možda nije pohvalno, ali imao sam priliku i želju da odem. To bih preporučio svima koji su spremni i vole promene. Ali, oni istovremeno moraju znati da ovo nije mala promena – rekao je Dino.

Godinu dana je Zoletiću bilo potrebno da dobije mesto na fakultetu. Međutim, on je svojom upornošću ipak uspeo. Njegov prvi izbor studija je Lingvistika, ali obzirom na to da je morao odabrati i sporednu struku, odlučio se za vaspitne nauke.

– Moj san je da radim za kriminalističku policiju i pomažem u slučajevima gde je neophodno znanje stranih jezika – nasmejano priča Zoletić koji poznaje engleski, talijanski i nemački, te dodaje da se nedavno prijavio i za praksu u policiji. „Ukoliko to ne uspe, onda bih volio da radim kao prevodilac. Moja treća opcija je rad sa decom.”

U Nemačkoj Dino i dalje održava kontakte sa svojim zemljacima. Redovno se druži sa Bosancima i Hercegovcima i veoma je aktivan u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Visbadenu. U Bosnu i Hercegovinu se ne namerava vratiti.

– Iako je život u Nemačkoj još uvek daleko od snova i savršenog života, ja sam sretan – više nego što sam bio u BiH – zaključuje on.

(DW)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.