October 19, 2018

ISPOVEST PRETUČENOG SRBINA Šipkom su mi izlomili ruku, spasla me vojska

ISPOVEST PRETUČENOG SRBINA Šipkom su mi izlomili ruku, spasla me vojska

Pančevac Ivan STanković (35) povređen u Južnoafričkoj Republici. I ranije lokalni stanovnici štrajkovali, ali nisu napadali

BIO sam iznenađen kada su uleteli na gradilište dok smo bili usred posla i krenuli da nas tuku i rasturaju i bacaju sve oko sebe. Izbila je opšta tuča, sevale su pesnice, letele metalne šipke, alat … U tom opštem haosu, ogromna metalna cev me pogodila u ruku, što mi je napravilo ozbiljne prelome.

Ovako, za “Novosti”, priča Ivan Stanković (35), naš državljanin i jedan od trojice radnika nemačke firme “IMR Hamburg GmbH”, koji su povređeni prilikom nereda i pobune, pre tri dana, nedaleko od Pretorije, u Južnoafričkoj Republici. Tada je grupa žitelja mesta gde se nalazila fabrika, nezadovoljna otkazima u firmi, nasrnula na svoje kolege, belce, smatrajući ih odgovornima što ostaju bez posla i plate. Osim Ivana koji je teže povređen, sa lakšim povredama, modricama i podlivima prošlo je još dvoje radnika. Jedan od njih je naš, a drugi hrvatski državljanin. Neredi su se smirili, tek posle intervenisanja vojske i policije.

– I ranije su lokalni stanovnici štrajkovali, nezadovoljni, jer su ili dobili otkaze, ili ih očekuju, ali ovakav napad niko od nas nije očekivao – nastavlja Ivan, koji se trenutno nalazi u bolnici “Kosmos hospital” u Vitbenku, gde mu je ruka operisana i gde će se oporavljati narednih nekoliko dana.

– Do sada nikada nije bilo fizičkih nasrtaja na nas.

Stanković je u Pretoriju došao pre dve i po godine, kao i ostali zaposleni iz Nemačke i Hrvatske i 50 državljana Srbije, da bi radili na izgradnji termoelektrane “Kosile”, nedaleko od Pretorije.

– Radim kao zavarivač, a naši ljudi žive u Vitbenku i Pretoriji, u smeštaju koji nam je obezbedilo preduzeće – kaže naš sagovornik.

– U Dolovu kod Pančeva mi žive roditelji, ali oni ne znaju ništa o mojoj povredi. Nisam želeo da ih obavešatavam da ne bi brinuli. Sa suprugom sam u kontaktu sve vreme i sada kada se stvari stišavaju, a ja oporavljam, i ona je mirnija.

Ambasador Božin Nikolić

Kako nam je u petak rekao Božin Nikolić, ambasador Srbije u Južnoafričkoj Republici, do kulminacije neraspoloženja lokalnih stanovnika koji su radili u nemačkom preduzeću došlo je u vreme kada se projekat izgradnje termoelektrane privodi kraju.

– Sada je najvažnije da uprava preduzeća, lokalne vlasti, spreče da se nemiri ponove, a da se povređeni oporave – kaže Nikolić.

– Osim Ivana, u bolnicu je primljen još jedan naš državljanin, koji je na sreću prošao s lakšim povredama i odmah je pušten. Ivan će na kućno lečenje izaći za nekoliko dana. Nadležni organi u skladu sa ovlašćenjima, kao i Ambasada preduzimaju sve da se neredi ne ponove i da zaštite naše građane. Najvažniji su bebednost i smirivanje situacije.

KOMPANIJA

KAKO kaže ambasador Nikolić, nikada ranije se nisu dešavali napadi na naše radnike, a pre tri dana dogodila su se čak dva ekscesa – tuča zaposlenih i provala u kuću Saše Marta, konzula Ambasade Srbije u Južnoafričkoj Republici.

– U kontaktu smo sa nadležnima i predstavnicima kompanije i svi čine sve da se nemio događaj reši na najbolji način – kaže ambasador. – Imamo izuzetan odnos sa JAR i ovaj napad nema veze sa Srbima, već je isključivo posledica odnosa u kompaniji.

/novosti/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.