April 03, 2020

ISPOVIJEST KOŠARKAŠA,REPREZENTATIVCA AUSTRALIJE: Nikad im neću oprostiti što su mi ubili djeda u “Oluji”

ISPOVIJEST KOŠARKAŠA,REPREZENTATIVCA AUSTRALIJE: Nikad im neću oprostiti što su mi ubili djeda u “Oluji”

Hrvati u nedjelju “slave”, kažu da je “Oluja” bila “pobjeda hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane”. A u Srbiji za to vrijeme tuga, oko 250.000 prognanih napustilo je prije 23 godine domove, ognjišta, zemlju…

Jedna od porodica koja je bila u konvoju izbjeglica prezivala se Marić. Najbliža familija Aleksa Marića, bivšeg košarkaša Partizana i potom reprezentativca Australije. Tada 11-godišnjak, rođen u Sidneju, pamti tu 1995. A njegova priča za Blic je više nego potresna: Naime, Aleksov djeda je ubijen početkom avgusta 1995. tokom hrvatske vojne akcije “Oluja“ u svojoj kući u Sonkoviću kod Šibenika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tek posljednjeg dana novembra 2012. iz zajedničke grobnice na lokaciji Sveta Mara kod Šibenika, zajedno sa posmrtnim ostacima još 31 osobe. Identifikacija je obavljena posljednjeg dana juna 2015. godine u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

– Nijedan rat ne može da se zaboravi ili da se pređe preko toga. Ne dao bog nikom da doživi ono što je moj narod doživio, da dijeli sudbinu moje porodice, rodbine, prijatelja… – rekao je tada za Blic Marić, kasnije uzoran sportista i idol “grobara”.

– Djed Stevan je bio manji rastom, svi su ga voljeli u Sonkoviću. Bio je omiljen, starina vrlo bistrog uma, razmišljanja, trezvenog pogleda na svijet. Kada se sve to dogodilo, iako sam bio mali, imao sam svega 11 godina, neizmjerno smo patili, svega se sjećam kao da je danas bilo. Bio je to težak udarac za porodicu, od kojeg dugo nismo mogli da se oporavimo. Evo, ni danas još ne znam ko mi je ubio djeda. Takođe, ubili su mi i tetku ispred njene kuće u Kasićima. Naišli su vojnici i ona je mislila da je u pitanju naša vojska, ali nažalost nije bilo tako.

– Imam svoj stav o Haškom tribunalu, drugi imaju svoj, ali jako me ljuti kada neki misle da je to bila šetnja Srba kroz neku šumu. Kao da se ništa nije dogodilo, a Hrvati, kao i svjetski mediji, zaboravljaju koliko je hiljada Srba prognano sa svojih ognjišta ili još gore, koliko ih je ubijeno.

Aleks ne krije i ne libi se da kaže: “Oluja” je zločin bez kazne.

– Kao da su Srbi najgori na svijetu, kao da smo mi sami krivi za sve što nam se dogodilo, a da protiv nas nije niko. Kao da nismo ljudi, da nemamo zemlju, poštovanje, vjeru, naciju, Srbiju…

Parade, cvijeće, muzika, mnogo naroda… Centralna proslava i ovog 5. avgusta je u Kninu.

– To je najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Bio je to stravičan zločin u kom je poginulo 2.500 Srba. Posljednjih godina se dešavaju teroristički napadi u kojima je ubijeno nekoliko ljudi, pa se mjesecima priča o tome – dodao je proslavljeni košarkaš.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.