September 21, 2018

IVANA ŠPANOVIĆ ŠAMPION EVROPE: Srbiji zlato posle 26 godina (VIDEO)

IVANA ŠPANOVIĆ ŠAMPION EVROPE: Srbiji zlato posle 26 godina (VIDEO)

Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu. Najbolja srpska atletičarka je skokom 6.94 metra u drugoj seriji doletela do krova Starog kontinenta

POSLE repa i pletenice, bilo je vreme da na glavi Ivane Španović zasija punđa koja simbolizuje krunu za kraljicu evropske atletike! Posle 26 godina je srpska „kraljica sportova“ dočekala zlato na EP na otvorenom! Dvoranska šamppionka Evrope objedinila je titule na dva najjača šampionata Starog kontinenta, ubedljivim trijumfom u finalu skoka u dalj na EP u Amsterdamu – letom od 6,94 u drugoj seriji.

 

Titula se nije dovodila u pitanje od prvog skoka u kvalifikacijama (6,90). Ivana nije imala pravu konkurenciju na prvenstvu koje se održava manje od mesec dana pre početka Olimpijskih igara, daleko iza ostale su Britanka Džasmin Sajers 6,86 i Nemica Malaika Mihambo 6,65.

Među slabijim rivalkama i po veoma hladnom vremenu, naša najbolja atletičarka nije uspela da izvede let od sedam metara, koji je postao njena uža specijalnost u finalima velikih takmičenja. Ali, simbolika broja sedam u njenoj karijeri može da se prepričava i posle ovog Šampionata.

Srpkinja je osvojila čak sedmu uzastopnu medalju na najvećim nadmetanjima! Niz je počeo još u godini posle Igara u Londonu, bronzom na SP u Moskvi 2013. Kroz ceo ovaj olimpijski ciklus, Ivana nije silazila sa postolja i gotovo uvek je sa odličjem popravljala lični rekord.

Napredovala je na dvoranskom SP u Sopotu 2014, gde je takođe uzela bronzu, a nekoliko meseci kasnije je sjajnu sezonu na otvorenom krunisala titulom vicešampionke Evrope u Cirihu. Tada joj je tron izmakao za nekoliko centimetara, ali večeras nikome nije dozvolila da je ugrozi na tronu. Želela je opet da čuje „Bože pravde“.

Taj osećaj ju je već doveo do suza na dvoranskom EP u Pragu 2015, a srpska himna se umalo nije intonirala i na naredna dva planetarna šampionata. Na SP u Pekingu je prošlog leta bila treća, a zimus u Portlandu na dvoranskom druga. U Riju će pucati na osmo vezano odličje, sigurno sa skokom od preko sedam metara.

SVE MEDALjE

Na otvorenom

Bronza SP Moskva 2013.

Srebro EP Cirih 2014.

Bronza SP Peking 2015.

Zlato EP Amsterdam 2016.

U dvorani

Bronza SP Sopot 2014.

Zlato EP Prag 2015.

Srebro SP Portland 2015.

SERIJE

1. Prestup

2. 6,94

3. 6,81

4. 6,71

5. 6,72

6. Prestup

Izvor: novosti online

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.