Februar 08, 2019

Ivanić: Mnogi budžetski korisnici biće u velikim problemima, predsednik RS nije svemoguć

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je večeras da očekuje od Izetbegovića da napravi prvi korak kako bi se rešila politička kriza u BiH. Kada je reč o Republici Srpskoj, Ivanić je istakao da se boji da sledi i vatreno socijalno proleće.

– Moglo bi biti vrlo vatreno. Nekoliko razloga je za to. Sporazum s MMF škripi. Vlade Republike Srpske i FBiH nisu se dogovorile ni oko akciza, odnosno, čujem da su se pre neki dan dogovorili, ali bojim se da je sada već malo kasno. Moglo bi doći do toga da nema tranše, a mi i sada sa ovim prilivima imamo kašnjenja – istakao je Ivanić za BN televiziju.

On je istakao da predstoji teško vreme u Srpskoj i da će mnogi budžetski korisnici biti u velikim problemima.

– To što je štrajk železničara prekinut Dodikovim obećanjem može lijepo delovati na prvi pogled. Ali sve će više biti onih koji će tražiti svoja prava, a onda će predsednik sve češće morati da obećava. Pošto novca nema, to bi moglo da se skoncentriše kao problem samo na jednu stranu – na predsednika. Oni koji prave ambijent da je predsednik svemoguć, polako pripremaju teren da je on i odgovoran za sve, a to pre svega, za njega nije dobro – istakao je Ivanić.

Ivanić je prokomentario i situaciju vezanu za rad insitutucija BiH.

– Ne bih se petljao u poslove vezane za Parlament, jer nije neposredno u mojoj odgovornosti. S druge strane, sednica Predsedništva BiH nije zakazana jer prethodna nije završena. Nije završena, ne zbog toga što ja nešto nisam uradio, već zato što je Izetbegović napustio sednicu. Samim tim, očekujem da on kaže šta misli kako da se izađe iz ove situacije. Ako u Sarajevu misle reći “probali smo, nije išlo, idemo dalje” onda to nije normalno. Moramo dobiti odgovore na mnoga pitanja. Između ostalih i na to zašto je blokirana sednica i zašto je došlo do napuštanja. Zatim, moramo dobiti odgovore kako je došlo do toga da jedan član Predsedništva naredi ambasadoru da ne ispoštuje pismo ministra spoljnih poslova ili da se moja pošta otvara. Pretpostavka za normalno funkcionisanje Predsedništva jesu odgovori na ta pitanja. Moram dodati da zbog ove krize nema ni tačaka dnevnog reda koje su pripremljene – istakao je on.

On je istakao da realan problem BiH jesu dosta teški odnosi između Bošnjaka i Hrvata u FBiH.

– Prolazi neprimećeno, recimo, da je juče HDZ napustio sednicu Parlamenta FBiH. Zatim da na njihov predlog rezolucija o federalizaciji BiH sledi rezolucija svih bošnjačkih partija – jednoglasno usvojena u Parlamentu FBIH. Nije primećeno i da je poništen tender za izgradnju auto-puta od Počitelja prema Međugorju. Masa stvari u FBiH ne funkcioniše. Zbog svega, cilj nam je da pokažemo da kada su srpski političari u pitanju dejtonska BiH može funkcionisati – istakao je Ivanić.

Izvor: BNTV/Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.