Izetbegović i Dodik jedan drugog hrane

Izetbegović i Dodik jedan drugog hrane

Poziv SNSD da zakupljeni medijski prostor iz kampanje ustupimo Komisiji za provođenje referennduma u RS predstavlja predizbornu manipulaciju. To je u intervjuu Euroblicu tvrdi predsjednik SDS Mladen Bosić i ističe da je provođenje referenduma na osnovu odluke NSRS, u nadležnosti izvršne vlasti i nadležne komisije, a nikako ne političkih stranaka.

“Institucije treba da izvrše odluku, a zbog loših priprema referenduma, SNSD želi krivicu za eventualne propuste da prebaci na lokalne zajednice i opoziciju. Uostalom, ne znam kome vršiti kampanju kada svi u RS znaju za referendum i nema nikakve dileme da su svi Srbi za 9. januar”, kaže Bosić.

Nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH o referendumu u RS, izjavili ste da će SDS o tome zauzeti stav. Da li to znači da će SDS korigovati ili izmijeniti stav o održavanju referenduma u RS?

Predsjedništvo stranke je razmotrilo aktuelnu situaciju i donijelo stav po ovom pitanju. SDS je svjestan da je Dodik zakazao referendum sedam dana prije održavanja lokalnih izbora da bi mu on poslužio kao izborna platforma, ali poštujemo odluku Narodne skupštine RS za koju su glasali i svi poslanici SDS-a i Saveza za promjene. SDS je pozvao sve svoje članove i simpatizere da izađu na referendum.

Poslanici SDS su podržali referendum, ali ste sada tvrdite da je on u funkciji predizborne kampanje SNSD. Zašto referendum ne može na isti način da koristi i SDS?

Mi smo dogovorili u NSRS da se prvo ide na promjenu Zakona o praznicima kojim bi ponovo 9. januar bio definisan kao dan državnosti RS, a ako bi iz Sarajeva i to osporavali, da se ide krajem godine na referendum. Dodik je zbog lokalnih izbora raspisao referendum sedam dana prije izbora, a nakon toga ćemo promijeniti zakon u NSRS. Za projenu zakona nam nije potreban referendum koji nema zakonsku snagu. Zbog toga je jasno da je ovo predizborni referendum SNSD-a.

Kako se osjećate kao dio vlasti na nivou BiH u kojoj je SDA, čijeg lidera Bakira Izetbegovića ste optužili da „igra igru sa Miloradom Dodikom“?

To su stare igre i oni jedan drugog hrane. Od odluke Ustavnog suda BiH ili referenduma neće niko bolje živjeti ni u FBiH ni u RS. Naprotiv, takvim igrama se proizvodi dublja politička kriza, a u zemlje sa političkom krizom niko neće ulagati ništa. Produbljujući konflikt, oni homogenizuju narode oko simboličkih pitanja i očekuju da na tome dobiju podršku sunarodnika. To se tako do sada dešavalo mnogo puta. U BiH zastupamo interese RS i Srba, a SDA interese FBiH i Bošnjaka. Ne utičemo na to koja stranka ima podršku Bošnjaka ili Hrvata.

Treba li RS da ide na referendum bez podrške Srbije?

Ja sam bio šokiran kada sam čuo na sastanku kod predsjednika Nikolića i premijera Vučića da Dodik nije obavio konsultacije o stavu Srbije prije odluke o provođenju referenduma. Nevjerovatno je da donosite tako važne odluke bez širih konsultacija sa okolinom, a posebno Srbijom.

Srbija je u stvari rekla da ne može da podrži referendum, ali da prihvata bilo kakvu odluku RS o tome. Iza svega toga stoji mnogo opasnija igra. Mnogo je onih koji žele otvaranje Dejtonskog sporazuma, a sada se traži povod i krivac za to. Čini mi se da se Dodik sam nudi da uradi taj posao i to bi mogao biti i razlog ovako umjerene reakcije međunarodne zajednice.

To je opasno za RS i mi stalno upozoravamo na to. Čini mi se da su u tom pravcu išle i poruke koje je slao premijer Vučić. Ne vjerujem da Dodik to ne zna. Nisu mi poznati njegovi motivi, ali mogu da naslutim da bi oni mogli biti lične prirode. Pošto nije dobio otvorenu podršku iz Srbije on sada ide u Rusiju čiji stav je da RS ima pravo na referendum. To stavlja u nezgodan položaj vlasti u Srbiji koje su izrazile rezervu.

Može li, u smislu sprječavanja referenduma, međunarodna zajednica u BiH da uradi išta više, osim poziva vlasti u Srpskoj da odustane od izjašnjavanja građana?

Referendum će biti održan pošto NSRS nije promijenila svoju odluku i to niko drugi ne može da spriječi. Sa druge strane, ne vidim da mogu da primjene bilo kakve sankcije pošto nisu primjenjivali sankcije kada nisu ispoštovane ranije odluke Ustavnog suda BiH kao što je bila ona o gradu Mostaru.

Tu je interesantan jedino stav referendumske komisije oko Brčkog gdje je supevizor zabranio provođenje i oni to poštuju, a ne poštuju odluku za RS. Da li je to poruka Srbima iz Brčkog da ih se vlast RS ponovo odrekla? Sada državljani RS u Brčkom treba da odu u druge opštine u Republici Srpskoj da bi glasali. Mogli su to uraditi bar dopisno, bilo bi manje posledica.

Na koji način bi referendum mogao da utiče na izlaznost građana na izbore, koji se održavaju samo sedam dana posle?

Mislim da je SNSD procijenio da mu koristi manja izlaznost. Nije lako motivisati građane da izađu dva puta u roku od sedam dana.

Izvor: Blic/ BN Televizija

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.