Septembar 25, 2020

Izlile se Una, Sana, Japra i Vojskova, vanredna situacija u Tesliću a Vrbas prijeti Trnu /video/

Izlile se Una, Sana, Japra i Vojskova, vanredna situacija u Tesliću a Vrbas prijeti Trnu /video/

Na području Novog Grada izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova te zaplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da tokom dana nije bilo dojava o ugroženosti stanovnika.  On je naveo da će naredna sjednica Štaba za vanredne situacije biti održana sutra u 8.00 časova.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je Srni da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva.

On je naveo da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Miličević je rekao da su sve raspoložive ekipe na terenu kako bi se sanirala postojeća i preduprijedila veća šteta.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona.

Zbog odrona otežano se saobraća jednom kolovoznom trakom na magistralnom putu preko prevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Bosna za tri sata sata narasla 192 centimetara

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 22.00 sata iznosio je 274 centimetara, dok je u 19.00 časova bio 82,5 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U 21 sat Bosna vodostaj je iznosio 208.6 centimetara.

Nivo Bosne u 11.00 časova iznosio je 15,3 centimetra. Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara. Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

U Priječanima u toku intervencija na podvodnim kanalima

Zbog neprestane kiše rijeka Vrbas i dalje nadolazi, a u naselju Priječani u toku su intervencije na odvodnim kanalima.

Civilna zaštita je u pripravnosti, a za sada nema informacijama o većim izlijevanjima, a među najkritičnijim tačkama su naselja Derviši i Lazarevo.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu,donio je večeras odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada

Saobraćaj iz Kotor Varoša prema Banjaluci je presječen jer se Vrbanja izlila kod stare vodenice u Crnoj Rijeci. Stalni rast vodostaja Vrbanje napunio je akumulaciju kod stare vodenice i voda je, kao što se i strahovalo, presjekla magistralni put Kotor Varoš – Banjaluka.

Mještani Trna u Vrbaskoj ulici postavljaju vreće s pijeskom kako bi pokušali da spriječe izlijevanje vode i ugrožavanje domaćinstava, a prema nezvaničnim informacijama u pojedinim dijelovima ovog mjesta ima manjih izlijevanja.

“Postavljamo vreće preventivno u Vrbaskoj ulici. Čuo sam da u donjem dijelu Trna ima izlijevanja, ali ne znam koliko je to sada i da li ima ugroženih domaćinstava”, ispričao je “Nezavisnim” jedan od mještana Trna i dodao:

“Mi smo na ovom dijelu gdje je plavilo 2014. godine u Vrbaskoj ulici, koja je najkritičnija i ide uz Vrbas, stavili vreće i podigli na nekih metar visine, nadamo se da će to biti dovoljno i da neće biti problema”.

Podsjećamo, u Trnu se izlilo vještačko jezero na dva pravca, prema firmi Majkić DOO i prema AKS brzoj pošti.

Opširnije o tome na OVOM LINKU.

Embedded video

Марко Кнежевић@EnteringM

Трн. Стани кишо.165:46 PM – May 13, 2019See Марко Кнежевић’s other Tweets
/

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.