Septembar 24, 2020

Kad te facebook košta posla

Kad te facebook košta posla

 

Trećina poslodavaca odbila kandidate nakon provjere njihovih profila…

Trećina poslodavaoca kaže kako su odbili kandidate za posao nakon što su im provjerili profile na društvenim medijima, piše Daily Mail.

Preko polovine stručnjaka za zapošljavanje kadrova kaže kako način na koji se kandidati prezentiraju na stranicama kao što su Facebook, Twitter, Instagram ili Linkedin utiče na to hoće li dobiti posao.

Trećina je izjavila kako su odbili pozvati kandidata na intervju zbog stvari koje su objavljivali na društvenim mrežama.
Ipak, izgleda da tražioci posla postaju svjesni toga, te je polovina izjavila kako su svjesni da se njihovi on-line profili mogu jednom naći pred potencijalnim šefom.

Uticaj interneta je obostran, jer je 28% tražioca posla je reklo kako i ono što pročitaju o kompaniji on-line utiče na to hoće li se prijaviti za posao, pokazali su rezultati istraživanja provedenog nad 4.000 muškaraca i žena.
“Sve više i poslodavaca i posloprimaca provjerava internet prije zapošljavanja, a dobra Google pretraga reći će vam više od CV-ja”, kaže Andy Sumner sa web stranice za zapošljavanje Monster.co.uk.

“Kandidati bi trebali razmisliti o tome da koriste posebne društvene mreže za lične, a posebne za profesionalne profile. A isto vrijedi i za poslodavce. Ako želite privući prave talente morate misliti kakav imidž šaljete u svijet kao organizacija”, kaže Sumner.

“Mnogi se fokusiraju na potencijalno negativne stvari društvenih medija kada je u pitanju prijavljivanje za posao. I dok je važno kako uređujete svoj profil i pazite na postavke o privatnosti, društveni mediji mogu istovremeno biti i vrlo koristan alat pomoću koga možete izgraditi lični brend i učiniti od sebe kandidata koji je stvarno privlačan poslodavcu.”

Izvor: BUKA

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.