September 23, 2018

Kaja uzima preostale akcije “Atosa”?

Kaja uzima preostale akcije “Atosa”?

Većinski vlasnik „Atos osiguranja“ iz Bijeljine, kompanija „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje, objavila je javnu ponudu za preuzimanje akcija ovog osiguranja.

U javnom pozivu je navedeno da je „MG Mind“ na dan objave ove ponude vlasnik 46.507 akcija društva, odnosno 91,5 odsto od ukupnog broja akcija s pravom glasa u Skupštini akcionara ovog osiguranja.

„MG mind“ se obavezao da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini, pod uslovima propisanim u ponudi i po cijeni od 103 KM po akciji.

Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 dana od dana objavljivanja.

U ponudi je navedeno i da kompanija „MG Mind“, u slučaju uspjeha javne ponude, planira unapređenje poslovanja u okviru registrovane djelatnosti.

„Društvo će zadržati dosadašnju djelatnost osiguranja. Nakon završetka procedure preuzimanja, predviđena su finansijska ulaganja ponudioca u razvoj poslovanja društva i to naročito u pokriće tehničkih rezervi, čime će solventnost društva biti poboljšana, kao i sigurnost isplate očekivanih odštetnih zahtjeva, zatim u adekvatnost kapitala i obezbjeđenje uslova za održivo i respektabilno poslovanje društva“, navedeno je u ponudi.

Dodaje se da će na ovaj način biti obezbijeđeni uslovi za stalnost poslovanja društva, te održavanja i unapređenja pozicije na tržištu osiguranja u svim vidovima neživotnih osiguranja.

„MG Mind“ je u ponudi naveo i da trenutno nema namjeru mijenjati sjedište društva, te da će broj zaposlenih uvećavati zavisno od obima posla.

Kompanija „MG Mind“, čiji je vlasnik Mladen Milanović, krajem prošle godine je postala suvlasnik „Bobar osiguranja“ iz Bijeljine koje odnedavno nosi naziv „Atos osiguranje“.

Ona je tada na Banjalučkoj berzi za pola miliona maraka kupila emitovane akcije i postala jedan od najvećih pojedičanih akcionara sa udjelom od oko devet odsto.

S obzirom da tada „MG Mind“ od Agencije za osiguranje Republike Srpske nije dobio saglasnost za kvalifikovanog investitora koja je potrebna ukoliko se kupuje više od 10 odsto udjela, Milanović je kupovinu kompletne emisije akcija, koje su tada ponuđene na prodaju, realizovao, kao što je CAPITAL ranije objavio, preko drugih nepovezanih pravnih i fizičkih investitora koji su preostali iznos akcija od 3,3 miliona KM kupili kroz ukupno šest paketa po pola miliona i jedan paket akcija u vrijednosti od 800.000 KM.

Nakon što je dobio dozvolu Agencije za kvalifikovanog investitora, „MG mind“ je polovinom marta i formalno postao većinski vlasnik Atos osiguranja tako što je po 9,8 odsto akcija kupio od dosadašnjih akcionara – preduzeća „Golubić“ iz Kotor Varoša, „Dionis comerc“ i „Gas-petrol“ iz Mrkonjić Grada te od dva fizička lica.

Izvor: Capital

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.