October 21, 2018

Kakao smanjuje stres

Kakao smanjuje stres

Pokazalo se da su žene koje su tri mjeseca pile po šoljicu dnevno, zahvaljujući antioksidansima sadržanim u kakau imale baršunast ten i zategnutiju kožu. I to nije sve.

Kakao nije samo ukusno nego i lJekovito okrepljenje. Dokazano je da zbog bogatstva flavanolom povoljno utiče na elastičnost arterija i vena. U isto vrijeme, pokazalo se da su žene koje su tri mjeseca pile po šoljicu dnevno, zahvaljujući antioksidansima sadržanim u kakau imale baršunast ten i zategnutiju kožu. I to nije sve.

Mnogobrojne naučne studije su potvrdile da kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina, koji dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Stimuliše i lučenje dopamina i serotonina, koji podižu nivo raspoloženja. Tu se ujedno krije i odgovor na pitanje zašto depresivni ljudi “satiru” crnu čokoladu u ogromnim količinama.

A istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, pokazalo je da kakao štiti od srčanih bolesti i moždanog udara. Šolja ovog napitka dnevno sprečava nastanak tromba, odnosno krvnog ugruška, koji, ukoliko stigne do srca i mozga, može da izazove infarkt.

Izvor: novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.