October 17, 2018

KAKO IH SE RIJEŠITI Mala zelena stvorenja, nepozvana upadaju u kuće

KAKO IH SE RIJEŠITI Mala zelena stvorenja, nepozvana upadaju u kuće

Sitni zeleni insekti proteklih noći ne daju mira stanovnicima mnogih opština u Srpskoj.

Ove bubice lete na svjetlo, pa se oko javne ravsjete okupljaju pravi rojevi, a ljudi nisu pošteđeni ni u svojim kućama.

– Naveče ne možemo otvoriti prozor koliko ih je. Prije neko veče sam ostavila svjetlo na balkonu da ih istjeram iz kuće, a ujutru mi je cijela terasa bila prekrivena zelenim insektima – ispričala nam je Mira iz banjalučkog naselja Dragočaj.

I stanovnici Gradiške komentarišu kako ne mogu noću boraviti u dvorištu.

– Ima ih i u gradu i u selu. Zaista je za ne povjerovati u kojem broju lete na svjetlost. ne može se ispred kuće upaliti svjetlo jer ih dolazi na hiljade – požalio nam se jedan čitalac.

Foto Hectonichus/screenshot Wikipedia

Ma kakve ove sitne napasti bile, stručnjaci pojašnjavaju da su potpuno bezopasne za ljude i da njihova pojava nije neuobičajena za ovo doba godine.

– Radi se o riličarima, koji su aktivni u toku ljeta, masovno od avgusta pa sve do novembra. Uglavnom su vezani za travne zajednice i prilično su brojne. Ako je sezona povoljna, može se desiti prenamnožavanje, kao i kod drugih insekata. Privlači ih svjetlost, pa noću dolaze na svjetlo. Postoji veliki broj vrsta koje su prisutne kod nas, ova zelena koja je trenutno jako brojna je Cicadella viridis – precizirao je za portal Srpskainfo Slaven Filipović iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.