August 14, 2020

KAKO RADE BIJELJINSKI ODBORNICI? Predlažu inicijative, a one uglavnom ostaju “mrtvo slovo na papiru”

KAKO RADE BIJELJINSKI ODBORNICI? Predlažu inicijative, a one uglavnom ostaju “mrtvo slovo na papiru”

Bijeljinski odbornici Skupštini Grada mjesečno upute dvadesetak pitanja i dva puta manje inicijativa. Većina njih se samo evidentira, a jedan dio proslijedi nadležnim lokalnim i republičkim institucijama.

Aktuelna skupštinska većina zadovoljna je njihovom realizacijom dok opozicija, predvođena SNSD-om, upozorava da se njihove inicijative uglavnom ignorišu. Skupština grada Bijeljina podržala je nedavno odborničku inicijativu da se u Ulici Gavrila Principa, ukidanjem parkinga, omogući kretanje vozila u po dvije saobraćajne trake.

Ona je i kao mnoge druge ostala mrtvo slovo na papiru.

Bijeljinski odbornici u prošloj godini podnijeli su 28 inicijativa od kojih je realizovano njih 16.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković kaže da se, uglavnom, realizuju inicijative koje su u nadležnosti grada, a one koje nisu upućuju nadležnima.-Te inicijative obično se odnose na probleme koje građani imaju iz oblasti infrastrukture, znači putne, niskonaponske mreže. Pošto nisu u našoj nadležnosti, prosljeđujemo ih ministarstvima ili institucijama koje ih dalje rješavaju u skladu sa svojim mogućnostima – kaže Marković. On priznaje da mnogo veći broj inicijativa dolazi od opozicionih odbornika.

– Oni pokušavaju da određene probleme malo izdignu na politički nivo dok odbornici pozicije to rješavaju posredstvom svojih ljudi u resornim gradskim odeljenjima – naglašava Marković.

Odborničke inicijative nisu obavezujuće, ali bi trebale da prate planske projekte i budžet, a ne da se koriste kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva i podilaženje javnosti, smatraju u SDS-u koji predvodi skupštinsku većinu.

Šef Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić kaže da je mnogo efikasnije pojedine projekte uvrstiti u toku realizacije samog budžeta odnosno rasprave o budžetu te se prilikom donošenja planskih dokumenata, akata, planova uključiti u rad nadležnih odeljenja.

-Ima i dosta inicijativa koji se delegiraju samo „priče“ radi. Jer onaj koji podnosi čak ne zna ni čija je to nadležnost. Sa druge strane, veoma mali broj odbornika pozicije i opozicije je učestvovao na javnoj raspravi kada je u pitanju Strategija razvoja grada Bijeljina. A to je pravi put – kaže Gajić.

Neki ni riječi ne progovore

Skupština Grada Bijeljina ima 31 odbornika. Aktuelnu većinu čini 19 odbornika iz SDS-a, PDP-a, SDA, Demos-a i Pokreta za Bijeljinu. U opoziciji su SNSD i Socijalistička partija, a čak šest odbornika djeluje nezavisno. U skupštini je i deset odbornika, koji rijetko podnose odborničke inicijative, a nikada ni o čemu nisu ni diskutovali za skupštinskom govornicom.

/srpskainfo/

foto:semberske.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.