October 21, 2018

Kako spriječiti alergiju na sunce?

Kako spriječiti alergiju na sunce?

Sve učestalija boljka koja se javlja već pri prvom izlaganju sunčevim zracima.

Kažu da su alergije bolest 21. vijeka, a jedna od sve češćih je ona koja se javlja pri prvom izlaganju sunčevim zracima. Nije potrebno da dugo boravite nezaštićeni na suncu, dovoljno je samo da provedete pola sata napolju i mogu vam se javiti neprijatni simptomi.

Ova alergija se manifestuje se kao osip u vidu sitnih bijelih ili crvenih tačkica, mjehurića ili bolnih čvorića, praćen neizdrživim svrabom. Najčešće se javlja u donjem dijelu vrata, na poprsju, podlakticama, zadnjoj strani ruku, pregibima ruku i nogu.

Može se javiti iznenada, a da prije niste imali ovakvu reakciju na sunce.

Prva pomoć kod ublažavanja neprijatnosti jeste, nećete vjerovati, sapun! Nakvasite sapun i natrljajte upaljene dijelove kože. Pustite da se sapun osuši. Za kratko vrijeme svrab bi trebalo da nestane. Ukoliko je osip ozbiljniji, treba se obavezno obratiti ljekaru.

Ako ste već ranije imali ovu vrstu a, najbolje je da već pri prvim sunčanim danima nanosite kreme sa zaštitnim faktorima, kao i da izbjegavate direktno izlaganje suncu. Držite se hlada i nosite odjeću od laganih materijala koja pokriva veći dio kože.

 Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.