August 14, 2020

Kakve muškarce traže žene u Srbiji?

Kakve muškarce traže žene u Srbiji?

Da li se kriterijumi u odabiru jačeg pola razlikuju kod nas i u drugim zemljama? Mnogi veruju u stereotipe da su ONI svi isti, a da su damama važne samo pare

On je zgodan, obrazovan i ekonomski situiran… Ovakav “šnit” za idealnog muškarca imaju mnoge devojke, ali nije tako lako pronaći odgovarajući “materijal”. Jer, u kontaktu s realnošću gase se mnogi snovi i zato nam se čini da žene postaju izbirljivije nego na početku “potrage” za partnerom, objašnjava za “Život Plus”, dr Mirjana Vuksanović, psiholog, profesor na Fakultetu za sport u Beogradu.

– Vremenom im i okolnosti ne idu na ruku, jer je izbor slobodnih muškaraca sve manji. Teško je naći onoga koji je istovremeno zgodan, obrazovan i bogat, “tri u jedan”, jer je takvih malo. I mi žene, postavljajući kriterijume za izbor partnera, moramo malo se pogledamo i u ogledalo i malo realnije sagledamo sebe i to što mi nudimo drugome – savetuje naša sagovornica.

Kriterijumi žena u Srbiji, što se tiče izbora partnera, ne razlikuju se mnogo od standarda žena iz ostalih delova Evrope.

– Normalne žene i danas teže da nađu partnere s kojima će moći da uspostave relacije ispunjene ljubavlju, poštovanjem i poverenjem. Cene i traže emotivnost, sigurnost i mentalnu zrelost. I dalje preovlađuje potreba da vas neko voli i da ga volite, da bude dobar prema vama, iskren, da vas poštuje i da uvažava vaše želje i potrebe, isto kao što postoji i potreba i želja da se vi isto tako prema njemu odnosite, da postoji uzajamnost davanja. Prijatan fizički izgled sigurno prvo privlači pažnju, ali nakon prvog pogleda mi obraćamo pažnju na druge kvalitete, na karakteristike ličnosti osobe koja nas je zainteresovala, kaže dr Vuksanović.

Stereotipe da su svi muškarci isti a da su današnjim ženama samo pare bitne, smatra sagovornica, nameće nam tabloidna stvarnost, koje, na žalost, mnogi prihvataju za realnost, pa, pošto ne odgovaraju nametnutim slikama, postaju nesigurni u sebe, ne razvijaju samopouzdanje i ne veruju u sopstvenu vrednost.

– Nije život estrada, niti se može dugo opstati u mafijaškom miljeu. Sve veze nabeđenih alfa mužjaka i sponzoruša su vrlo kratkog veka, ta se “ljubav” vrlo brzo gasi, često dajući materijala za žutu štampu i crnu hroniku. Oni su svet za sebe i u tom svetu zrele, normalne i vredne mlade osobe nemaju šta da traže, jer tu ne pripadaju. Mladi bi trebalo da se drže tradicionalnih, ne zastarelih, nego večnih vrednosti koje su poneli iz porodice i da slobodno i bez straha prilaze jedni drugima, da se druže i da se vole – poručuje psiholog.

Iako se danas dosta teško živi i mladi nemaju previše elemenata da veruju u svetlu budućnost do koje se dolazi učenjem, radom i poštenjem, to je kriza vrednosti s kojom moraju da se izbore, savetuje dr Vuksanović.

– Svako mora da bude načisto sa sobom kakav sistem vredosti nosi sa sobom, šta želi i dokle može da negira sebe, svoje ideale i svoje vaspitanje. Previše se glorifikuje materijalno bogatstvo. Kada bi to bio osnovni kriterijum, većina nas bi zauvek ostala sama. Sigurno je da materijalna sigurnost dosta olakšava život, ali ljubav, volja i želja, sposobnost da se stvara i napreduje, sposobnost da se odričemo nekih trenutnih potreba u interesu udaljenih ciljeva, formiranja zajedništva i porodice, prevazilaze dominaciju materijalnog momenta – smatra stručnjak.

Potražnja za odgovarajućim partnerom zavisi i od uzrasta, socijalnog stanja i statusa žene jer u ranoj mladosti presuđuju fizička privlačnost i lepota, a kasnije prednost dajemo poželjnim osobinama ličnosti.

– Najuspešnija je veza muškarca i žene koji potiču iz sličnih socijalnih sredina, sa sličnim vrednostima, bez velikih razlika u socijalnom statusu i materijalnom stanju, pa i bez velikih razlika u godinama života. U takvim vezama i brakovima manje će se energije trošiti na međusobne konflikte i sukobe i relacije tvoja rodbina – moja rodbina, tvoji prijatelji – moji prijatelji, lakše će se dogovarati o svemu što čini zajednicu, a posebno o vaspitanju i podizanju dece, zaključuje psiholog.

IDEAL PO MERI “RIJALITIJA” I TABLOIDA

– Ideal stvaramo pod uticajem porodice, vršnjaka, prijatelja, čitajući knjige a danas sve više pod uticajem medija masovnih komunikacija. Pod sve većim uticajem loših sadržaja koji se plasiraju preko tzv. “rijalitija” i preko tabloida, slika idealnog muškarca se sve više udaljava od moralnih standarda i ideala koje nam je postavilo tradicionalno vaspitanje. Dok su generacije okrenute literaturi i romantizmu idealizovale ljubav i ljubavni zanos, danas se pod uticajem medija stvara vulgarizovana slika “idealnog” muškarca koji je bogat, bahat, a snovi mnogih mladih i nezrelih žena se sastoje od neograničenog “šopinga” i firmiranih stvari, putovanja na Maldive i dobrog automobila. Srećom, takve žene su u manjini, kaže dr Vuksanović.

Komentari na internet forumima pokazuju da su muškarci danas dosta nesigurni u sebe, zbog svoje neostvarenosti, loše ekonomske situacije i promene uloga koje su žene i muškarci imali u društvu. Nesigurni u sebe, oklevaju da priđu devojkama koje im se sviđaju. Zato prilaze oni hrabriji koji su, uglavnom, balkanski alfa mužjaci, koji imaju novac ali nemaju manire i često tretiraju žene kao ukras i ne poštuju ih.

Zato često možete čuti od žena da su muškarci svinje i da su svi isti, a od muškaraca da su današnje žene sponzoruše, odnosno da su im samo pare bitne, što u principu nije tačno.

 

Žene često čekaju princa na belom konju, ali zaboravljaju činjenicu da one same nisu princeze. Kriterijumi su im veoma visoki pri izboru muškarca. Tako imate situacije da prosečne ili ispod prosečne žene odbijaju muškarce koji su daleko ispred njih u svakom pogledu. Pojedine žene u našoj zemlji misle da je dovoljno biti lep. Ne trude se da osim lepote ponude još nešto.

Pojedini stručnjaci smatraju da je ženama u genima upisano da žele samo najbolje i njima će se dopasti samo jedan od deset muškaraca. Ostalu devetoricu neće ni primetiti. Sa druge strane, muškarcima će se dopasti pet od deset devojaka, jer su manje izbirljivi.

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.