Kažu da su ovo najbolje pjesme za pjevanje tokom vožnje

Kažu da su ovo najbolje pjesme za pjevanje tokom vožnje

Pjevanje za volanom automobila jedna je od stvari koje su zajedničke svima. Ispitivanje javnog mnjenja na 2.000 britanskih vozača o tomu koje su im pjesme najdraže za pjevanje za volanom pokazalo je da je nedvosmisleno broj jedan Queenova “Bohemian Rhapsody”.

Druga je “Dancing Queen” grupe ABBA, pa “Livin’ on the Prayer” Bona Jovija, “I’m Gonna Be (500 miles)” Proclaimersa i na petom mjestu “Eye of the Tiger” Survivora, pjesme koja je obilježila trećeg “Rokija”.

Britanci jako uživaju da pjevaju “Walking on Sunshine” Katrine and the Waves, Whamovu “Wake Me Up Before You Go Go”, “Happy” Pharrella Williamsa, “Girls Just Wanna Have Fun” Cindy Lauper i “I Gotta Feeling” grupe Black Eyed Peas.

U istraživanju je otkriveno da sve pjesme iz prvih deset imaju pet zajedničkih stvari koje vjerovatno i jesu razlog zašto ih toliko vole: jasnu strukturu, ritam, harmoniju, stihove i refren.

Ritam svih visokoplasiranih pjesama posjeduje vrstu “bita” sličnu srčanom pulsu, sve harmonije vrte se oko tri ili četiri akorda u duru, struktura pjesme je logična i može se anticipirati šta slijedi.

Svi su stihovi jednostavni s porukama koje svi razumijemo, a refreni su lako pamtljivi.

No, stručnjaci za saobraćaj imaju upozorenje.

Muzika otpušta hormon sreće dopamin, ali istovremeno povećava rastresenost jer misli mogu odlutati i prizvati emotivnu reakciju povezanu s određenom pjesmom.

“Premda muzika može podići nečije raspoloženje, na način koji je uporediv s malim nivoom alkohola i droge, istovremeno može sniziti koncentraciju za volanom”, kaže saobraćajni psiholog Tomas Vagner.

/agencije-nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.