December 11, 2018

Klizište odnijelo pola brda, ugrožen spomenik Bitke na Sutjesci /video/

Klizište odnijelo pola brda, ugrožen spomenik Bitke na Sutjesci /video/

Zastrašujući prizor u Dolini heroja- ogromni krater kao da je krenuo da proguta spomenik Bitke na Sutjesci.

Obilne padavine i topljenje snijega uz olujni vjetar pokrenuli su klizište koje je odnijelo pola brda na kome stoji spomenik.

“Zemlja je pri dnu dole prvo pukla, pa je po kaskadama počela pomalo da puca, da bi za nekih pet minuta samo se brdo svalilo u dno. Voda je počela da izvire na sve strane, katastrofa”, rekao je Pavle Vulović, konobar u Nacionalnom parku Sutjeska.

Brdo je vještačko, nasuto za potrebe spomen kompleksa. Kosturnica je podignuta pedesetih godina prošlog vijeka, a spomenik- dva betonska krila visine 19 metara 1971. godine.

Još uvijek se osjeti kako se tlo sliježe i podrhtava. Krater je na svega 15 metara od spomen kosturnice gdje leži 3.301 partizanski borac. Ugrožen je i spomenik Bitke na Sutjesci.

Slično je bilo i polovinom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je klizište sanirala inžinjerija JNA. Tada su u brdo ugrađene cijevi za odvod, koje su vjerovatno dotrajale.  Uprava Nacionalnog parka Sutjeska alarmirala je sve nadležne- od republičke uprave Civilne zaštite do resornih ministarstava u Vladi Srpske.

“Svi su obaviješteni. Da li je klizište stalo još ne znamo. Čekamo stručnjake iz geodezije. Moraćemo što hitnije reagovati”, kazao je Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”.

Taman što je sa njega skinuta mahovina i siva boja višedecenijskog zaborava, pa se ponovo zabijelio u izvornoj sniježnoj boji, spomenik je u novoj opasnosti. U upravi parka vjeruju da će nadležni brzo reagovati i zaustaviti dalje klizanje tla.

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.