August 13, 2020

Klubovi iz Bijeljine “masno” plaćaju preglede: Sportisti kod doktora idu preko grane

Klubovi iz Bijeljine “masno” plaćaju preglede: Sportisti kod doktora idu preko grane

Na teritoriji grada Bijeljine registrovano je oko 150 klubova, u kojima trenira i aktivno se bavi sportom više od 5.000 sportista, ali uprkos toj činjenici grad se suočava sa nedostatkom specijaliste sportske medicine.

Uz to, procenjuje se da se rekrativno sportom u Semberiji bavi oko 30.000 ljudi svih uzrasta.

Poslednjih godina za obezbeđivanje doktora napravljen je pomak otvaranjem Zavoda za medicinu rada i sporta, gdje se organizuju periodični sistematski pregledi potrebni za nastup na takmičenju. U slučaju povreda sportisti stručnu lekarsku pomoć traže najčešće u nekom od regionalnih zdravstvenih centara.

Jedan od najuspešnijih i najtrofejnijih klubova Fudbalski klub „Radnik“ izdvaja velike troškove za putovanja igrača na specijalističke preglede u druge gradove. Slična situacija je i u drugim sportskim klubovima. Što se tiče lakših povreda fizikalna rehabilitacija se obavlja u Bijeljini, najčešće u Banji Dvorovi, a teže povrede saniraju se u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci, Novom Sadu i Beogradu.

Sa ovim problemom suočeni su i u Odbojkaškom klubu “Radnik”. Kapiten Vladimir Milićević kaže da svi igrači imaju redovne sistematske preglede, ali da u slučaju povreda pomoć traže najčešće u specijalizovanim ustanovama u susednoj Srbiji.

– Tamo radimo magnet, ultrazvuk, dijagnostiku, pa čak i terapiju koja nije moguća da se uradi ovde. To nam predstavlja velike troškove, a drugo nam mnogo povećava odsustvo igrača sa terena. Prema našim saznanjima ista situacija je i u drugim bijeljinskim klubovima – kaže Milićević.

Iz Udruženja specijalista sportske medicine RS kažu da je nedostatak doktora sportske medicine teško rešiv, jer ne postoji zainteresovanost za specijalizaciju iz ove grane medicine. Upozoravaju i da nije rešeno pitanje finansiranja zdravstvene zaštite sportista i kažu da bi normalno bilo da u okviru svake regije odnosno najvećih gradova bude bar jedan lekar specijalista.

Formiranjem Zavoda za medicinu rada i sporta RS donekle je poboljšano stanje u oblasti zdravstvene zaštite sportista, ali i dalje nedovoljno, s obzirom na to da se u ovoj ustanovi rade samo sistematski pregledi sportista.

U RS samo osam specijalista

Od ukupno osam specijalista sportske medicine, koliko ih je u Republici Srpskoj, dvojica su u penziji i tek su povremeno angažovani. U Zavodu za medicinu rada i sporta u Banjaluci i Doboju zaposlena su četvorica specijalista iz ove oblasti, dok u Prijedoru i Gradišci dva sportska doktora rade u okviru porodične medicine.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.