Januar 25, 2020

KO ĆE OSTATI?! U Njemačku želi da ode 350.000 mladih

KO ĆE OSTATI?! U Njemačku želi da ode 350.000 mladih

Srpskoj i BiH prijeti prava pustoš na tržištu radne snage, nakon što Njemačka dobije status useljeničke države, a što će se desiti već početkom sljedeće godine.

Stručnjaci podsjećaju da u ovom momentu na cijeloj teritoriji Njemačke nedostaje oko 1,1 milion radnika raznih profila, zbog čega je pomenuta vijest dobra za one koji hoće da napuste Zapadni Balkan, a izuzetno loša za privredu Srpske, BiH, Srbije, Makedonije.

Vlastimir Vidić, diplomirani politikolog za međunarodne odnose, upozorava da će svima onima koji ispunjavaju uslove, znatno biti olakšano dobijanje viza, zbog čega na ovim prostorima prijeti velika opasnost upravo za branše koje se nalaze na listi deficitarnih zanimanja.

– Vize će se i dalje izdavati u ambasadama Njemačke širom svijeta. Međutim, promjena je u tome što će biti omogućeno da za njih apliciraju  ne samo fakultetski obrazovani, već i oni koji imaju završene srednje škole. Tačnije, neki od stručnih  poslova koja se nalaze na listi deficitarnih zanimanja u Njemačkoj, kao što su medicinsko osoblje, građevinci, vozači teških vozila, varioci, električari, vodoinstalteri, automehaničari – objašnjava Vidić.

Dodaje da, naravno, među fakultetski obrazovanima i dalje prednjače ljekari, mašinski i građevinski inženjeri, stručnjaci iz oblasti informatike, pedagozi za predškolski uzrast.

Foto: V.K./RAS Srbija

– Suština je da će se za termin u ambasadi čekati daleko kraće nego sada, a osnovni uslovi za dobijanje ove ulazne vize biće obrazovanje, starost, poznavanje jezika – ističe Vidić, koji je i predsjednik Savjeta za dijasporu PDP-a.

Naglašava da će, sasvim sigurno, poslodavci svijećom tražiti radnike i u tom mraku biće im svejedno kojoj stranci, naciji, vjeri ili rasi pripada taj radnik.

– Političari, ekonomsiti, od lokalne samouprave, preko Vlade RS, do Savjeta ministra BiH, pod hitno moraju da donose mjere, zakone, a prije svega poslovni ambijent, kako bi uspjeli zadržati visoko i srednje kvalifikovanu radnu snagu. Jedno od rješenja je i smanjenje stope poreza i doprinosa koje državi plaćaju privrednici i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta – ističe Vidić.

Građani sa nestrpljenjem iščekuju kada će Njemačka dobiti status useljeničke zemlje, a procjenjuje se da u BiH ima oko 700.000 osoba starosti do 30 godina, te da bi više od polovine njih, da im se ukaže prilika, odmah napustilo ovu državu.

– Ovde nema šta da se traži, tako da je za mnoge ljude jedini spas odlazak vani. Završio sam za konobara, ali sam dobro izučio molerski zanat, pa se nadam da bi i mene moglo da ogrije sunce – kaže Miodrag S. iz Banjaluke.

Iako su u Njemačku dosad u najvećoj mjeri odlazili medicinari, nakon što ova država dobije status useljeničke zemlje, činjenica je da će domaće tržište rada dobrano biti uzdrmano i odlaskom kvalifikovanih zanatlija.

U RS je već sada teško doći do dobrih majstora, jer su mnogi iz ove branše sreću potražili u bijelom svijetu.

– U Srpskoj majstora gotovo da i nema. Već 15-tak godina upozoravamo da ćemo ostati bez zanatstva i, evo, dolazi i to vrijeme. Po svemu sudeći, domaćem zanatstvu uskoro bi mogao da bude zadat poslednji udarac – rekao je direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić.

Bježe medicinari

Samo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje, od 2013.  građanima BiH je izdato više od 4.000 radnih dozvola za Njemačku.

– U ovu državu najviše odlaze njegovatelji. Riječ je o osobama sa završenom srednjom medicinskom školom – opšti ili pedijatrijski smjer, sa položenim stručnim ispitom i sa znanjem nemačkog jezika B1 nivo – rekao je za Srpskainfo direktor ARZ Muamer Bandić.

Najviše građana dosad je, ipak, odlazilo u Sloveniju, među kojima prednječe varioci, vozači, zidari, bravari, armirači, elektroinstalateri, fasaderi.

/SRPSKAINFO/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.