October 19, 2018

KORENITA Proslavljena krsna slava hrama

KORENITA Proslavljena krsna slava hrama

Na praznik Svete prepodobnomučenice Petke Paraskeve, u narodu zvane Trnova Petka, svečano je proslavljena krsna slava hrama u Koreniti.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije. Sasluživali su protojereji-stavrofori Slavko Maksimović i Neđo Zarić, protojerej Dragan Jezdić, jerej Aleksandar Jeftić i protođakon Bogdan Stjepanović. U toku svete Liturgije Episkop je izvršio čin osvećenja živopisa u hramu, koji je oslikao slikar Goran Pešić iz Čačka.

Posle Liturgije i trokratne litije oko svetog hrama, služen je parastos kod spomenika poginulim borcima iz poslednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata u porti hrama, kao i parastos kod spomenika žrtvama iz Drugog svetskog rata u neposrednoj blizini hrama.

Po završetku parastosa Episkop je osvetio slavsko žito i prelomio slavski kolač sa kumom slave g. Dikom Cvijetinovićem iz Korenite. Usledio je kulturno-umetnički program koji je izveo KUD Rudar iz Ugljevika, kao i nastup mladih solista na harmonici. U sastavu proslave organizovana je i humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojom su rukovodila stručna lica iz Doma zdravlja Bijeljina.

Izvor: Eparhija zvorničko-tuzlanska

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.