Februar 06, 2019

Krali skupocjene bicikle u Austriji, pa ih prodavali u BiH

Krali skupocjene bicikle u Austriji, pa ih prodavali u BiH

Inspektori iz Austrije i MUP Republike Srpske otkrili su prošle sedmice „štek“ skupocjenih bicikala ukradenih u zemljama Evropske unije, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Ukradena bicikla pronađena su u kući u kojoj boravi Banjalučanin B.R.

Na desetine ukradenih „KTM“, „Cube“ „Scott“ i drugih marki otkrivena su u kući u banjalučkom naselju Lauš, a inspektori iz Austrije su nekoliko dana boravili u Banjaluci.

– Krađa bicikala čija je vrijednost više hiljada evra toliko je uzela maha u Austriji i Švajcarskoj da su se u istragu uključili državni inspektori. Trag ih je odveo do BiH, odnosno u ovom slučaju do Banjaluke – izjavio je izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija.

Dodaje kako su u kući koju je koristio B.R. otkrivene na desetine ukradenih bicikala čija je vrijednost procijenjena na više desetina hiljada evra.

– Radili su po sistemu da je jedna grupa krala bicikle veće novčane vrijednosti, a zatim su ih transportovali i prodavali u BiH. Koliko je ovo bio razvijen posao dovoljno govori informacija da je ekipa u BiH ove bicikle prodavala preko poznatih oglašivača, bez straha da će biti otkriveni. Koliko su bili ležerni u svom poslu govori i to da su prilikom pretresa kuće u Banjaluci pronađene i prekinute sajle na ukradenim biciklima – objasnio je izvor iz istrage.

Do koje mjere su austrijski inspektori bili detaljni svjedoči informacija da je pregledan serijski broj svakog pronađenog bicikla.– Toliko su detaljno radili svoj posao da su bukvalno svaki bicikl pojedinačno fotografisali, pa serijske brojeve unosili u kompjuter koji je povezan s bazom podataka – naveo je naš izvor.

Srpskainfo saznaje da će velika međunarodna istraga u BiH biti nastavljena i u narednom periodu kako bi se, između ostaog, otkrilo ko su bili pomagači kradljivcima.

– U ovom slučaju posebnu pažnju treba posvetiti carinicima na graničnim prelazima u BiH, koji su na granici propuštali ova ukradena bicikla, iako nisu imala porijeklo. Utvrdiće se identitet i ovi državni službenici će biti najstrožije kažnjeni – istakao je izvor iz bezbjednosnih agencija.

Inspektori iz Austrije takođe nastavljaju potragu za ukradenim biciklima na cijeloj teritoriji BiH, a kako saznajemo u toku su provjere određenih lokacija i osoba i u drugim gradovima u Srpskoj i BiH, za koje se takođe pretpostavlja da su dio međunarodnog lanca ukradenih skupocjenih bicikala iz Austrije i Švajcarske.

– Kradljivci i njihovi saučesnici su vjerovatno smatrali da će u BiH, odnosno Republici Srpskoj proći jer su ova ukradena bicikla čija je vrijednost i do tri, četiri hiljade evra, prodavali po nekoliko puta nižim cijenama preko poznatih oglašivača – objasnio je sagovornik Srpskainfo.

Oglasi

Na poznatim internet oglašivačima u BiH i danas su u ponudi bicikla poznatih proizvođača, ali sumnjivog porijekla.

U važećim krivičnim zakonima u BiH žestoke kazne zaprijećene su i onima koji kupuju ukradenu robu, jer su svjesni da je njihova vrijednost daleko veća od one koju su platili.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.