Februar 21, 2020

Kupci ‘Šećerane’ ponovo u igri?!

Kupci ‘Šećerane’ ponovo u igri?!

Skupština povjerilaca bijeljinske “Šećerane” u stečaju zakazana je za 27. maj, a po svemu sudeći kupci iz Turske, koji su ranije dostavljali ponude za ovu propalu fabriku, ponovo se vraćaju u igru.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini potvrdili su juče da je Skupština zakazana po prijedlogu grupe povjerilaca.

– U navedenom prijedlogu sadržan je i zahtjev grupe povjerilaca za smjenu stečajnog upravnika Nebojše Matića – kratko su naveli iz Okružnog privrednog suda.

Matić je za “Glas Srpske” istakao da će na Skupštini predstaviti izvještaj o svim dešavanjima u vezi sa “Šećeranom” u proteklom periodu, te da očekuje da će biti donesena odluka šta i kako dalje.

– Krajem prošlog mjeseca održan je sastanak sa predstavnikom turskih kompanija “Soltist” i “Sariel” Omer Faruk Bozakom koji je želio da razgovara o njihovoj ponudi u iznosu od 4,25 miliona evra. Međutim, saopštili smo mu da je dan prije njegovog dolaska na sastanku povjerilaca donesen zaključak da se još neće spuštati cijena ispod deset miliona maraka – rekao je Matić.

Dodao je da su potencijalnom kupcu iz Turske pojasnili da ukoliko želi da se vrati u trku za “Šećeranu” korigovanu ponudu treba dostaviti najkasnije sedam dana prije zakazane Skupštine povjerilaca.

– Zainteresovani kupac je obećao da će korigovati ponudu i dostaviti je u predviđenom roku. Ostaje da vidimo šta će se dalje dešavati – kazao je Matić.

Podsjetio je da su turske kompanije i ranije bile u trci za kupovinu “Šećerane” i da su tada nudile 5,1 milion evra za fabriku, ali s obzirom na to da u predviđenom roku nisu uplatile depozit, Skupština povjerilaca donijela je odluku da preduzeće prodaje na licitaciji.

Osim Turaka, “Šećeranu” već duže vrijeme mjerka i Banjalučanin Goran Vajkić koji ne odustaje od svoje ponude koja iznosi 6,9 miliona KM.

On je ranije isticao da bi ukoliko uspije u svojoj namjeri ponovo pokrenuo proizvodnju i na semberskim oranicama zasijao oko 5.000 hektara šećerne repe, koju bi prerađivao u pogonima bijeljinske fabrike. Vajkić je isticao da bi za dizanje fabrike na noge trebalo još oko 40 miliona KM. Osim njega, za fabriku su jedno vrijeme bili zainteresovani i kupci iz Vijetnama.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju propao je u martu jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog propalog preduzeća.

“Šećerana” zjapi prazna veće 12 godina, a rđa je već uveliko nagrizla opremu. Stečaj je pokrenut prije nepune četiri godine, a dugovanja “Šećerane” iznose oko 16,5 miliona maraka, dok je imovina procijenjena na oko 23 miliona maraka.

Komentarišući zahtjev grupe povjerilaca za njegovu smjenu Nebojša Matić je rekao da je riječ o njihovim ličnim razlozima za koje nemaju nikakve dokaze.

– Prijava njihovih potraživanja je predmet istrage i krivične prijave protiv bivšeg direktora “Šećerane” i ostalih 84 radnika, gdje se ispituje osnovanost njihovih potraživanja. Te prijave su nastale na osnovu priznatih potraživanja, a na ročištima se niko nije pojavljivao. Svi su mogli da traže sve, a kako se nisu pojavljivali sada su ljuti zbog toga. Nisu naveli nijedan argument, pa vidjećemo odluku suda – kazao je Matić.

(Glas Srpske)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.