October 20, 2018

Lavrov: “Hag pokazao da prikriva zločince koji nisu Srbi”

Lavrov: “Hag pokazao da prikriva zločince koji nisu Srbi”

Moskva — Rusija smatra da je rad Haškog tribunala pristrasan i politički motivisan zbog čega poziva na njegovo zatvaranje, rekao je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov

On je to istakao posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, prenosi Tas.

“Vidimo snažnu političku prirodu i pristrasnost u radu Tribunala. Pozivamo na njegovo zatvaranje što pre. Takva odluka je već doneta, postoji period rezidualnog mehanizma, ali bi to trebalo zatvoriti što pre“, dodao je on.

Lavrov je rekao da je bilo mnogo primera kada je Tribunal pokazao pristrasnost “prikrivanjem osumnjičenih za ratne zločine koji nisu Srbi”.

“Sećam se slučaja jednog od braće Haradinaj, kada sam bio predstavnik Rusije u UN. Interni dokument NATO je podeljen na sednici Saveta bezbednosti UN koji je tvrdio da je on kriv za ratne zločine. Čak je bila fraza – on uživa u ubijanju ljudi“, predočio je Lavrov.

Tribunal ga je oslobodio i NATO je sramno odbio da preda informaciju koju je imao u posedu, dodao je on i napomenuo da je veliki broj drugih slučajeva oslobađanja nesrba, iako su veoma ozbiljne optužbe bile iznete protiv njih.

Lavrov je podsetio i da je bivši izvestilac Dik Marti pre pet i po godina napisao izveštaj o trgovini ljudskim organima, a u tu kriminalnu mrežu umešani su i ljudi koji su trenutno na visokim pozicijama u Prištini.

“Vuk Jeremić, dok je bio ministar spoljnih poslova Srbije, podneo je predlog SB UN u ime Srbije da se uspostavi sličan međunarodni tribunal koji bi istražio te zločine“, rekao je Lavrov.

Tada su, napomenuo je on, naši zapadni partneri kategorički bili protiv toga i blokirali su stvaranje takvog mehanizma u UN.

To su učinile iste one zemlje koje su nekoliko godina kasnije agresivno tražile uspostavljanje tribunala za one koji su odgovorni za rušenje malezijskog aviona u Donbasu, rekao je Lavrov i ukazao na dvostruke standarde.

Dačić je rekao da se Haški tribunal pretvorio u antisrpski sud i da se Beograd pridružuje pozivima za njegovo skoro zatvaranje.

“Delimo mišljenje Rusije da Haški tribunal treba da bude zatvoren što je pre moguće. On nije doprineo procesu pomirenja, naprotiv, svaka nova presuda je doprinela tome da se strane svađaju ko je više ili manje kriv“, rekao je Dačić.

Komentarišući presudu Šešelju, Dačić je rekao da je Srbima teško da poveruju da Tribunal donosi pozitivne odluke.

“Postoje sumnje zašto je sve to urađeno, zašto je bilo pritisaka da budu izručeni Šešelj i njegovi saradnici, a na kraju su ga oslobodili. To je antisrpski sud, koji osuđuje bez dokaza“, zaključio je Dačić.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.