Decembar 14, 2019

LAŽNA SVEDOČANSTVA Kamiondžije traženije od kardiologa, Bijeljina lider ,čak 22

LAŽNA SVEDOČANSTVA Kamiondžije traženije od kardiologa, Bijeljina lider ,čak 22

Policija RS je prošle godine otkrila skoro 50 krivičnih dela falsifikovanja diploma, a najviše su krivotvorena svedočanstva srednje škole.

Većina falsifikovanih diploma evidentirana je na području Bijeljine  – 22, uglavnom za vozače. Na području Banjaluke bilo je 13 slučajeva falsifikovanja školske spreme od kojih većina za vozače, a među krivotvorinama se našla i jedna diploma fakulteta i jedna diploma više stručne spreme.

Od osam falsifikovanih diploma na području Istočnog Sarajeva, šest se odnosilo na zanimanje “šumarskih tehničar”, a dve na zanimanje “saobraćajni tehničar”.

–  Vlasnici ovih diploma su iskoristili falsifikate da se zaposle, a protiv njih se vodi krivični postupak – rekli su u MUP RS.

Hercegovci su, prema podacima policije u Trebinju, najviše falsifikovali diplome srednje šumarske škole, dok je u Prijedoru otriven falsifikat diplome za bravara specijalistu.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj RS, kaže da je javna tajna da se do diploma kod nas dolazi jednim telefonskim pozivom.

– Nazovete ustanove u Širokom Brijegu i Gradačcu, kažete da hoćete da budete vozač, uplatite na žiro račun 700 KM i diploma stiže na kućnu adresu – tvrdi Grbić.

On kaže da se svedočanstva za vozače najviše falsifikuju zbog velike potraženje za vozačima u inostranstvu.

– Kod nas je teže naći vozača nego kardiologa. Oni masovno odlaze u Nemačku, Austriji, Sloveniju, Italiju, gde su traženi zato što su vredni radnici, a plata se kreće od 1.500 do 2.000 evra – kaže Grbić.

S druge strane, vozači su kod nas među najslabije plaćenim radnicima i u proseku primaju oko 600 KM mesečno.

– Diploma vozača im je odskočna daska da se domognu inostranstva, a tamo ponovo polažu sertifikat kako bi mogli da voze – kaže Grbić.

U Prosvetnoj inpekciji kažu da su od početka godine kod pet svedočanstava srednjih škola utvrdili da postoji osnovana sumnja da su fasifikovana, o čemu su obavestili MUP RS.

Falsifikatori se izveštili

Falsifikatori su se usavršili pa je sve teže razlikovati falsifikat od originala. U Republička prosvetnoj inspekciji kažu da ne mogu utvrditi da li je neka diploma falsifikovana.

– To mogu samo nadležni organi nakon veštačenja – kaže Goran Aljetić, glavni republički prosvetni inspektor.

Izvor: Blic

Foto: Siniša Pašalić/RAS

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Pingback: LAŽNA SVEDOČANSTVA Kamiondžije traženije od kardiologa, Bijeljina lider | Logistic Magazin

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.