Legendarne “Mućke” slave 35 godina od početka emitovanja /VIDEO/

Legendarne “Mućke” slave 35 godina od početka emitovanja /VIDEO/

Kultni junaci Del Boj i Rodni iz sitkoma “Mućke” pojavili su se prvi put na ekranima 8. septembra prije 35 godina. Glavne junake tumačili su Dejvid Džejson i Nikolas Lindherst, a radnja serije se odvija u londonskom predgrađu Pekam.

Međutim, scene su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantuju bezbjednost ekipi. Dva brata konstantno pokušavaju, uglavnom neuspješno, da se domognu bogatstva, a Dijelova uzrečica: “Slijedeće godine u ovo doba bićemo milioneri”, postala je izuzetno popularna i na prostoru bivše Jugoslavije, a ljudi je uglavnom poistovjećuju sa ovdašnjim političarima.

Osim Del Boja i Rodnija seriju su obilježili i sporedni likovi poput Ujka Alberta, skorojevića Bojsija, ne previše pametnog čistača ulice Trigera, koji Rodnija uvijek naziva Dejvom, kao i konobar u lokalnom pabu “Ragina glava” Majk.

Generacije koje su odrastale osamdesetih godina u Jugoslaviji, osim stripa “Alan Ford”, obilježile su upravo “Mućke”. Međutim, njihova popularnost još uvijek ne jenjava, pa se i dalje emituju na nekoliko televizijskih kanala u regionu. O ovoj popularnosti je prije nekoliko godina pisao i britanski list “Gardijan”: “Knez Lazar, Miloš Obilić, knez Mihajlo Obrenović. Ovoj listi srpskih nacionalnih heroja mora biti dodat još jedan: Derek Troter.

Na kioscima u Knez Mihajlovoj, glavnom gradskom šetalištu, ne samo što možete kupiti DVD izdanja ‘Mućki’, već i bedževe sa Del Bojevim likom i njegovim omiljenim krilaticama, poput one ‘U ovo vrijeme iduće godine bićemo milioneri’”, pisao je “Gardijan” u tekstu “Mućke: Veliki hit u Srbiji”.

Inače, serija se u originalu zove “Only Fools and Horses”, a naziv je zasnovan na staroj engleskoj poslovici “Samo budale i konji rade za zaradu”, čime se aludira na pokušaje Del Boja i Rodnija da se obogate, a da nemaju stalni posao. U ovoj kultnoj sceni Triger nije trebalo da učestvuje. Glumac Rodžer Lojd Pek se nalazio u blizini mjesta snimanja, pa je odlučio da pita scenaristu Džona Salivena da li mu je potreban. Tada je Saliven došao na ideju da napravi reakciju na Delov pad, što je doprinjelo popularnosti ove scene. Zajedno sa svojim dedom, a potom i Ujka Albertom snimili su ukupno sedam sezona, preko 60 epizoda i nekoliko Božićnih specijala. Po mišljenju Britanaca “Mućke” su najbolji sitkom svih vremena koji je snimljen u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.