September 24, 2018

Lijekovi na bazi kanabisa dogodine u apotekama?

Lijekovi na bazi kanabisa dogodine u apotekama?

Uvođenje lijekova na bazi kanabisa u medicinske svrhe u BiH sve je izvjesnije, moguće i za godinu dana.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH poručuju da se sastanak Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga po ovom pitanju očekuje u narednom periodu, pišu Nezavisne.

“Očekujemo da će se na sastanku dogovoriti prijedlog izmjene postojećeg zakona ili će eventualno doći do toga da kanabinoidi budu premješteni iz tablice 1- zabranjene supstance u tablicu 2 – supstance koje se koriste u medicini, kako je predlagano”, rekli su nam u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Dr Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, kaže da je sigurna kako će ova procedura imati pozitivan ishod.

“Zaista mislim da nema razloga da dođe do nekih nepredviđenih komplikacija prilikom ovog procesa, a kao primjer imamo i SAD, gdje se baš u ovo vrijeme traže slične dozvole da se ova supstanca koristi i u neke druge svrhe.

Međutim, to je dugotrajan proces i biće potrebno pristupiti izmjeni zakona kao i više pravilnika. Sada je sljedeći korak na Parlamentarnoj skupštini BiH”, ističe Gojkovićeva.

Ona dodaje da je u pitanju niz aktivnosti koje se moraju sprovesti u ovom procesu kako bismo na kraju dobili željeni rezultat.

“Očekujem da će ova procedura trajati najmanje još godinu dana i da će se tek onda naći u liječenju i u apotekama.

Mišljenja sam da zaista i treba toliko da traje, pogotovo kada se radi o ovom pitanju, ne treba da se ovakve stvari rješavaju brzo, nego temeljno i detaljno”, kaže dr Gojković.

Prema njenim riječima, tu supstancu treba koristiti isključivo u medicinske svrhe.

“Smatram pozitivnim uvođenje ove vrste lijekova, ali kao dodatak terapiji jer samo u kombinaciji s već utvrđenom metodom i terapijom koja se koristi oni mogu donijeti rezultate”, pojasnila je dr Gojković.

Izvor: Nezavisne novine

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.