Linija između Loznice i Bijeljine ukinuta pre 9 godina, i nikad više nije uspostavljena

Linija između Loznice i Bijeljine ukinuta pre 9 godina, i nikad više nije uspostavljena

Lozničani do Bijeljine u susednoj Republici Srpskoj, sa leve strane Drine, ne mogu da dođu autobuskim prevozom jer između dva grada, udaljena tek 35 kilometara, već godinama nema autobuske linije. Mada su mnogi Lozničani zbog studiranja ili posla upućeni na grad u Semberiji do njega mogu jedino sopstvenim prevozom, ili retkim taksijem jer nema međunarodne autobuske linije, a pokušaji da se uspostavi pre više godina su propali.

Stariji pamte da je dva grada povezivala redovna autobuska linija, tada međugradska duže od četvrt veka, da bi od 2006. bila ukinuta zbog nerentabilnosti. Tada je bilo mnogo ilegalnih taksista, putnici su se radije odlučivali za takav vid prevoza nego autobuse pa je linija ukinuta. Onda je 2010. pokušano njeno oživljavanje.

FOTO: TIHOMIR ILIĆ

Putnike su prevozili ’’Belegija prevoz’’ iz Stupnice, kod Loznice, i ’’Semberijatransport’’ iz Bijeljine, a u oba pravca bila su uvedena po četiri polaska, međutim ubrzo se od toga odustalo. Na lozničkoj autobuskoj stanici kažu da bi redovna međunarodna linija između Loznice i Bijeljine bila potrebna i rentabilna, radi se o četrdesetak minuta vožnje, ali bi prevoznici morali najpre da voze godinu, dve dana bez neke zarade dok se linija ne bi stabilizovala, međutim niko nije zainteresovan i neće u to da se upusti.

FOTO: TIHOMIR ILIĆ

– Iz Loznice mogu do Beograda, Novog Sada, Sarajeva, ali ne i do Bijeljine. Zato mi dete koje tamo studira umesto da putuje od kuće do fakulteta stanuje u Bijeljini što dodatno opterećuje kućni budžet – kaže jedan Lozničanin.

Do Bijeljine se može ili taksijem, košta 500 dinara u jednom pravcu, ili se Lozničani prebace preko mosta na Drini u Trbušnici, pa sa one strane ’’hvataju’’ neki od autobusa koji voze između Zvornika i Bijeljine. Zbog đaka iz Loznice autobuskog prevoza ima do Zvornika (RS), a u pravcu Bijeljine najdalje ide do Lokanja, udaljenog od nje tridesetak kilometara.

Nema nagoveštaja da će neki prevoznik pokušati u skorije vreme da oživi autobuski prevoz između Loznice i Bijeljine, dva grada koja su blizu, ali što se tiče autobuskih veza daleko. Redovna linija olakšala bi život onima koji su upućeni iz raznih razloga na ova dva grada, ali im ostaje da se, kao što su to činili minulih gotovo deceniju i po, snalaze i dalje kako prevaliti tih trideset i kusur kilometara.

(Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T.Ilić)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.