December 11, 2018

LOPARE Čuvari tradicije majevičkog kraja

LOPARE Čuvari tradicije majevičkog kraja

U Centru za kulturu i informisanje u Loparama, uz bogat kulturno-umjetnički program održano je sinoć završno veče tradicionalne manifestacije “Majevičko posijelo-2018”, koja ima takmičarsko-revijalni karakter.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” ove majevičke opštine  Radmila Mitrović podsjetila  je da je cilj ovakvih kulturnih sadržaja očuvanje i njegovanje duhovnih i narodnih vrijednosti majevičkog kraja.

“Ova manifestacija traje od polovine decembra protekle godine. Održana su takmičenja u igri prstena, vokalno-instrumentalnih grupa, harmonike, frule, šargija i folklornih ansambala, kao i izložbe kućne radinosti”, rekla je Mitrovićeva novinarima.

Rukovodilac sekcije za očuvanje narodne tradicije u SPKD “Prosvjeta” Mitar Spasojević istakao je da je na posijelu učestvovalo 120 takmičara iz svih mjesnih zajednica sa područja opštine Lopare.

Spasojević  je podsjetio da se “Majevičko posijelo” održava već osamnaestu godinu zaredom.

Pokroviitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Lopare.

Načelnik Lopara Rado Savić izrazio je uvjerenje da će ova kulturna manifestacija trajati i dalje i prenijeti se na mlađe generacije s ciljem očuvanja tradicije majevičkog kraja.

“Svi običaji koji krase Majevicu traba da budu sačuvani, a `Majevičko posijelo` je prilika da se dio tradicije našeg kraja prikaže u najljepšem svijetlu a opština Lopare će i u narednom periodu materijalno pomagati ovakve i slične manifestacije, istakao je Savić.

On je zahvalio SPKD-u “Prosvjeta” koji daje veliki doprinos očuvanju tradicije majevičkog kraja.

Svečanosti je, osim brojnih građana majevičkog kraja, prisustvovao arhijerejski namjesnik tuzlanski protojerej-stavrofor Stevo Jović, rukovodstvo opštine Lopare i Centra za kulturu i informisanje.

Manifestaciju je organizovalo SPKD “Prosvjeta” Lopare uz podršku Centra za kulturu i informisanje ove opštine.

(BN)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.