Lopare računaju na novac dijaspore za ulaganje u mini fabrike

Lopare računaju na novac dijaspore za ulaganje u mini fabrike

Predstavnici političkih partija, privrednici i članovi SPKD “Prosveta” iz Lopara prisustvovali su tradicionalnom novembarskom druženju Majevičana u Švajcarskoj kako bi ojačali veze dijaspore i matice.

Obeležena je i krsna slava Majevičana u Švajcarskoj Sveti Dimitrije, a Loparčani su obišli više švajcarskih gradova.

– Razgovarali smo sa našim ljudima u Švajcarskoj o mogućnosti ulaganja i zapošljavanja u njihovom rodnom kraju. Budući da se procenjuje da više od 5.000 meštana Lopara živi i radi u zemljama zapadne Evrope, ali i celog sveta, a da je naša opština izrazito nerazvijena, njihova podška nam mnogo znači. Razgovarali smo sa predstavnicima jedne firme, koji će uskoro doći u Lopare, o mogućnosti proizvodnje zdrave hrane na području naše opštine. Imamo odlične prirodne i klimatske preduslove za proizvodnju voća, šljive i maline. To je jedan od mogućih strateških pravaca razvoja -kaže načelnik Lopara, Rado Savić.

Domaćin je bio predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović.

– Svi pomažemo rodbinu na Majevici. Cilj nam je da ih ulaganjem, otvaranjem pogona ili mini fabrika, zaposlimo i omogućimo im da žive od svog rada. Imamo već nekoliko primera da privrednici kapital stečen u Švajvarskoj ulažu u rodni kraj – rekao je Stevanović.

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj bavi se i humanitarnim radom.

– Obnavljamo kuće koje su porušila klizišta, škole, verske objekate i infrastrukturu. Kroz jednokratne pomoći pomažemo socijalno ugroženim stanovnicima – rekao je predsednik Udruženja Majevičana Savo Mitrović. S. R. Mrkonjić

Neguju običaje

Kulturno-zabavnim programo predstavili su se dijaspori članovi SPKD “Prosveta”, folkorne sekcije Lopare i Priboj.- Mnogo je važno negovati običaje i tradiciju zavičaja.

Želja nam je da deca koja su rođena u inostranstvu ne zaborave ko su i odakle su – rekla je predsednica loparske „Prosvete“ Radmila Mitrović.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.