Septembar 24, 2020

LOPOVLUK U PRODAVNICAMA: Najviše se kradu kafa i čokolada

LOPOVLUK U PRODAVNICAMA: Najviše se kradu kafa i čokolada

Krađe u prodavnicama i dalje su vrlo aktuelne. Prodavci tvrde da je lopovluk porastao za trećinu. Na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju

KRAĐE u prodavnicama i dalje su vrlo aktuelne. Prema izjavama većine prometnika, broj sitnih krađa je u porastu. Kako kažu trgovci, na meti lopova najčešće su proizvodi koji lako mogu da se preprodaju na pijacama ili na ulici. Uglavnom to su artikli koji imaju dug vek trajanja, konzerve, ulja, alkohol, kafa, pića, kozmetika, što upućuje na to da su u pitanju profesionalni lopovi.

Nema egzaktnih podataka, ali u nekim gradovima u unutrašnjosti kažu da je broj krađa u poslednjih godinu dana za čitavih 30 odsto veći nego u 2014. godini – kaže za “Novosti” Dragoljub Rajić, privredni konsultant. – Dosta zavisi od odnosa lokalne policije, u nekim gradovima je policija prilično nezainteresovana da obavi pravi uviđaj, da uzme otiske prstiju i slično i u takvim gradovima su krađe sve češće i češće. Tamo gde policija ozbiljnije traga za počiniocima ipak je broj krađa manji ili se bar drži pod kontrolom. Neki trgovci u glavnom gradu su nam se žalili da i migranti sve češće obijaju trafike i male radnje, posebno su to radili početkom ove jeseni.

U većini trgovinskih kuća kažu da kafa i čokolada spadaju u artikle koji se najviše kradu. Uglavnom se biraju skuplji i luksuzniji proizvodi. Na listi “top 10” proizvoda koje kradljivci najčešće “maknu” sa polica su kafa, čokolade, žvake, pića, konzerve, brijači, zatim pršute, kačkavalj, dezodoransi…

– Krađe sve više ne poznaju godine, pol, ni obrazovanje, a kradljivci se dele na profesionalne i one koji zaista nemaju dovoljno za život – tvrdi Olivera Ćirković, pi-ar menadžer “Univereksporta” i dodaje da je više ovih prvih. – Najviše se kradu kafa, čokolade, žvakaće gume, a suhomesnati proizvodi postaju artikli sa značajnim udelom u krađama. “Popularne” su i zubne paste, konzerve, aparati za brijanje, zatim sezonska roba, poput preparata za sunčanje, protiv komaraca.

Prodavačica Milena Stanković kaže da svakodnevno vode borbu sa kradljivcima i da u marketu gde radi nema pravila ni u tome koji su proizvodi na meti lopova.

– Dešavalo nam se i da devojke kradu kupke, dezodoranse, a oni što piju uzimaju žestoka pića, sve čega se domognu – kaže Milena.


NOVE TAKTIKE

KRADLjIVCI su vrlo vešti, snalaze se na razne načine. Sve češće mnogi pojedu peciva, pršutu ili sireve dok ne stignu do kase. Dosta njih uzme 50 ili 100 grama salame i pojede je krišom između rafova. Neki pokušavaju da prevare aparate, kako ih senzormatik na izlazu ne bi otkrio, prepakuju robu, recimo skuplje paste za zube ubace u kutiju daleko jeftinijeg proizvoda, za brazilski orah koriste šifru od kikirikija, uklanjaju “botl tagove” sa skupih pića, zamenjuju cene kolonjskoj vodi, parfemima…

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.