Februar 07, 2019

LUDNICA : Dubioza kolektiv priredili iznenadnu humanitarnu uličnu svirku

LUDNICA : Dubioza kolektiv priredili iznenadnu humanitarnu uličnu svirku

Još jedan Špancirfest, još jedan koncert Dubioze Kolektiv u Varaždinu. Nastup na jubilarnom 20. Špancirfestu bio im je već četvrti koncert na varaždinskom festivalu dobrih emocija nakon 2010., 2012. i 2015. godine, tako da ih posjetioci festivala već smatraju “kućnim” bendom Špancirfesta.

– Ako nas ono grmljavinsko nevrijeme za vrijeme našeg prvog koncerta na Špancirfestu nije otjeralo iz Varaždina, onda nas neće ništa. Neka padaju ćuskije, džaba – prisjetio se Brano Jakubović prvog nastupa Dubioze Kolektiv na Špancirfestu 2010. godine.

– Volimo tu vibru uličnog festivala i volimo se špancirati, ovaj put smo došli na tri dana, da što više upijemo tu špancir vibru – dodaje.

Ta ulična vibra očito ih je ponijela pa su dan nakon službenog večernjeg koncerta na glavnoj festivalskoj pozornici kod Staroga grada članovi Dubioze Kolektiv odlučili osjetiti festivalsku vibru i iz perspektive Heroja ulica Špancirfesta – titule koju za vrijeme festivala nose ulični svirači, uglavnom mladi i neafirmirani glazbenici koji svakodnevno sviraju i pjevaju na ulicama i trgovima u povijesnoj jezgri. U poslijepodnevnim satima smjestili su se u Kranjčevićevoj ulici te na oduševljenje okupljenih posjetitelja festivala, koji nisu znali što se sprema, odlučili zasvirati i zapjevati. Kranjčevićeva ulica ubrzo je bila dupkom puna, a atmosfera je brzo dostigla točku usijanja.

Svoj “ulični” koncert članovi Dubioze Kolektiv posvetili su Socijalnoj zadruzi Humana Nova koja u Kranjčevićevoj ulici prezentira svoj rad i svoje proizvode. Riječ je o društvenom poduzeću koje zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala.

Prikupljaju stari tekstil koji obnavljaju i recikliraju te prodaju na tržištu, a u posljednjih sedam godina, koliko djeluju, reciklirali su i obnovili čak 2 tisuće tona starog, odbačenog tekstila. Trenutno djeluju na području Čakovca, Zagreba i Labina i zapošljavaju ukupno 35 teško zapošljivih osoba. Članovi Dubioze Kolektiv u sklopu svojeg posjeta Varaždinu posjetili su i njihov pogon u Čakovcu kako bi se detaljnije upoznali s njihovim radom.

/buka/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.