October 19, 2018

Luka Karadžić o Radovanu i Praljku: “Dobri prijatelji, bili kao braća”

Luka Karadžić o Radovanu i Praljku: “Dobri prijatelji, bili kao braća”

Haški osuđenik Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske, ne može da dođe sebi otkako je njegov haški sapatnik, hrvatski general, pošto je osuđen na 20 godina zatvora, popio otrov, nakon čega je preminuo

Praljak i Karadžić su, prema riječima Karadžićevog brata Luke, godinama bili veliki prijatelji i Radovanu je mnogo teško zbog Praljkove sudbine.

„Radovan je mnogo potresen i tužan. Sve to ga je zaista pogodilo i još ne može da povjeruje da se to desilo. Čuo sam se isto veče sa njim i potpuno mi je potišteno zvučao. Slobodana mu je mnogo žao, naročito što je trebalo da izađe iz Haga za nekolko dana.

On se, kaže, ubio zbog same presude, odnosno zbog nepravde koja ga je snašla. Ja ne ulazim u to da li je on kriv, ne znam ni predmet, ni šta se dešavalo, ali znam sigurno da bi bio oslobođen da mu se sudilo zbog nečega što je Srbima uradio“, kaže Luka za „Alo!“.

On objašnjava da su Karadžić i Praljak bili veoma dobri prijatelji i prije rata.

Da nije u sudnici popio otrov, od kojeg je preminuo, Slobodan Praljak uskoro je mogao na slobodu, jer je odslužio dvije trećine dosuđene kazne. Praljak je sve vrijeme postupka proveo u zatvoru, tako da je time već bio odslužio dvije trećine kazne, što bi iznosilo oko 13 godina i četiri mjeseca.

„Meni je Radovan često pominjao Slobodana. Kada me je upoznao sa njim, predstavio ga je kao čestitog i dobrog čovjeka. Dva puta sam ga sreo i u Hagu, vidio sam koliko je bio blizak sa Radovanom. Oni su se družili i bili su bliski i prije nego što je rat počeo.

Radovan mi je pričao da je svaki put kada je išao u Zagreb na seminare, simpozijume ili knjževne večeri spavao kod Slobodana u stanu. Isto tako, kada god bi Slobodan dolazio u Sarajevo, on i njegova žena bili su gosti kod Radovana. Znači, baš su bili dobri prijatelji, kao braća“, priča Luka.

Podsjećanja radi, prava drama nastala je u srijedu u Hagu, kada je Tribunal izrekao osuđujuće kazne Jadranku Prliću, Brunu Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Usred čitanja presude Slobodan Praljak je popio otrov, da bi nekoliko sati nakon toga preminuo u bolnici.

Haški tribunal je tom presudom potvrdio da je hrvatski državni vrh sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom na čelu učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem eliminacije bosanskih muslimana u BiH.

Praljak je, naime, nakon što je odslušao izricanje kazne popio otrov, a prethodno je uzviknuo: „Odbacujem vašu presudu, ja nisam ratni zločinac!”

(Alo!)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.