October 20, 2018

Magična Kefalonija: Ljubav na prvi pogled

Magična Kefalonija: Ljubav na prvi pogled

Kada u internet-pretraživaču ukucate „Kefalonija“, verovatno će vam se među prvim fotografijama pojaviti Mirtos, Melisani i Antisamos.

To su tri razloga zbog kojih sam za svoje letovanje odabrala ovo grčko ostrvo, ali je još više razloga zbog kojih se Kefalonija zavoli već posle prvih nekoliko sati boravka.

Ako odlučite da do tamo dođete preko Lefkade, prvo mesto u koje ćete stići posle dvočasovne vožnje trajektom je Fiskardo, gradić koji je jedan od retkih ostao neuništen posle razornog zemljotresa 1953. godine. Mondensko odmaralište bogatih stranaca, parkirane luksuzne jahte, stare kuće venecijanskog stila…

Put do Argostolija, glavnog grada, prepun je nestvarnih pejzaža, vožnja duž litica visokih planina sa kojih pogled puca na morsko plavetnilo ostavlja bez daha. Zapravo niste ni sigurni gde je granica neba i mora. Razuđena obala, krivudavi putevi, raznolika vegetacija i interesantne kuće tik uz ulicu, a onda se u dnu pojavljuje Mirtos, najlepša plaža Kefalonije, možda i cele Grčke. Kada na samom početku putovanja ugledate ovaj jonski biser, znate da niste pogrešili sa odabirom destinacije. Dalje put nastavlja uz more, tirkiznu boju vode i bele stene obasjane suncem.

Foto: Maja Nikolić / B92
Foto: Maja Nikolić / B92

Lasi, predgrađe Argostolija, najbolja je početna tačka za što lakši obilazak ostrva. Avanturistima to neće teško pasti, ali glavna karakteristika Kefalonije je da težak put vodi do najlepših plaža, pa je potrebno mnogo strpljenja i opreznosti prilikom vožnje uskim putevima i serpentinama.

U glavnoj ulici postoje restorani sa pogledom na more u kojima se može uživati u predivnom zalasku sunca.

U Lasiju postoji nekoliko prosečnih plaža poput Gradakije i plaže hotela Mediteraneo, ali treba izdvojiti Markis Jalos, odlično uređenu peščanu plažu, okruženu mirisnim borovima, sjajnim barom, dobrom hranom, muzikom i tirkiznim morem. Nešto dalje je i mirnija, ali podjednako lepa plaža Platis Jalos.

Noćnog provoda nema, za to je predviđen glavni grad sa nekoliko klubova koji su otvoreni do ranih jutarnjih časova. Argostoli je tipičan mediteranski lučki gradić. U samom centru nekoliko pešačkih ulica, glavni trg. Ipak, najviše ćete uživati u šetnji uz more, ili na mostu koji vodi na drugu stranu zaliva. Mnoštvo restorana sa ribljim specijalitetima, grčkom muzikom i dobrim vinom, a nezaobilazna atrakcija su i džinovske kornjače kareta koje se mogu videti u vodi.

Ono zbog čega se dolazi na Kefaloniju su njene plaže. S obzirom na to da ih je mnogo, teško je sve obići na samo jednom putovanju, pa je dobro opredeliti se za nekoliko najlepših.

Foto: Maja Nikolić / B92
Foto: Maja Nikolić / B92

Na prvom mestu je već spomenuta plaža Mirtos koja se nalazi u severnom delu ostrva. Nije poželjno obići je na samom početku odmora, jer posle nje više ništa neće biti ni približno toliko dobro. Do Mirtosa vodi krivudav put, ali kada se stigne ugledaćete nestvarne nijanse plave boje, okružene belim stenama, beli pesak i kamenčiće, a iako ima dosta ljudi, moći ćete da nađete mir i kutak samo za sebe. Problem sa ovom plažom mogu da budu upravo kamenčići koji smetaju prilikom ulaska i vodu i izlaska iz vode, a česti talasi neće se dopasti ljubiteljima mirnog mora.

Takođe, ovo je javna plaža, pa u nju nije uloženo mnogo. Postoji jedan bar gde se mogu kupiti osnovne potrepštine, a ležaljke i suncobrani, koji se naplaćuju, prilično su pohabani, ali se mogu poneti i sopstveni plažni rekviziti.

Za one koji su posetili Lefkadu, Mirtos će ih možda podsetiti na Egremni, Katizmu, ili plažu Milos. Zbog belog peska voda nije providna, pa imate osećaj kao da se kupate u nekom plavom mleku.

Još jedna kefalonijska lepotica je plaža Antisamos koja se nalazi na istoku ostrva. Kada se prođe gradić Sami, sledi uzan krivudav put kroz šumarke, koji ni ne sluti šta vas čeka nekoliko kilometara dalje. Visoka brda prekrivena zelenilom, u zalivu ponosno čuvaju čuvenu plažu. Prostransvo i mir, beli kamenčići zbog kojih je prvih nekoliko metara plićaka u svetlijoj nijansi i nagli prelaz u dubinu modrozelene boje, čine ovu plažu posebnom.

Priča za sebe je plaža Ksi smeštena na jugu poluostrva Liksuri. Poznata je po narandžastom pesku i glini kojom se mažu posetioci, jer se smatra lekovitom.

Foto: Maja Nikolić / B92
Foto: Maja Nikolić / B92

Plaža Skala u istoimenom mestu jedna je od najvećih. Kristalno čista voda, šljunak, ali i nagla dubina karakteristike su ove prostrane plaže.

Među najlepšim plažama su još Petani, Loudras i Platia Amos, ali to nije sve što Kefalonija nudi.

Jedna od galvnih atrakcija je i čuvena pećina Melisani u istoimenom jezeru, koja se nalazi na istoku. Dugačak tunel vodi do pećine i jezera, koji su otvoreni sa gornje strane, pa ako ih obiđete oko podneva, zraci sunca padaće direktno u tirkiznu vodu kojom ćete se provozati čamcima i posmatrati stalaktite i stalagmite. Ova slankasta voda je deo hidrogeološkog fenomena, morska voda se usisava u levak (katavotres) u zapadnom delu ostrva, u blizini Argostolija, i odlazi u zaliv Sami na istoku.

Ljubitelji vina mogu posetiti čuvenu vinariju Rubola, a važna znamenitost je manastir Svetog Gerasima, koji se smatra zaštitnikom ostrva. Posle zemljotresa sačuvan je samo zvonik, ali je manastir ponovo sagrađen.

Na Kefaloniji je smeštena radnja romana „Mandolina kapetana Korelija“ Luja de Bernijera, po kom je snimljen i istoimeni film, a engleski pisac ostrvo opisuje rečima: „Samo drsko ostrvo, kao što je Kefalonija, može biti tako nepažljivo da se smesti na raselini i izloži stalnoj opasnosti kataklizmičkih zemljotresa… Čak i kroz morsku vodu oko Kefalonije bolje se vidi nego kroz vazduh na drugih mestima.”

Izvor: B92

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.