August 09, 2020

MAJ SU POGODILI Evo kakvo nas vrijeme očekuje do oktobra!

MAJ SU POGODILI Evo kakvo nas vrijeme očekuje do oktobra!

Za prošlu godinu svjetske klimatološke organizacije utvrdile su da je bila četvrta najtoplija otkako čovjek na planetu Zemlja sistematski mjeri meteorološke prilike. To što nije bila riječ o najvrućoj godini ikada zabilježenoj, nije neka utjeha zato što se uklopila u trendove sve ozbiljnijih klimatskih promjena.

Odnosno, posljednjih pet godina ujedno su i pet najtoplijih ikada izmjerenih. Ove godine prvi kvartal diljem svijeta bio je treći najtopliji u 140 godina mjerenja.

Toplije su bile samo godine 2016. i 2017. Ove godine mart je u Australiji bio rekordno vruć, paklen, u Vijetnamu je donio temperaturni rekord svih vremena, a u Europi je bio šesti najtopliji u 140 godina meteorološkog praćenja vremena. Na svjetskom nivou bio je to drugi najtopliji ikada. Polako se stvara slika onoga što Europu, tako i Bosnu i Hercegovinu, očekuje ovoga ljeta.

Za jugoistočnu Europu IBM-ov “The Weather Company” predvidio je prije nekoliko sedmica da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka, ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka, iako još uvijek kišovitiji nego što je uobičajeno. IBM-ov model za juli pak najavljuje i temperature i suše više od prosjeka, odnosno ljeto kakvo pamtimo posljednjih godina.

Kad je riječ o temperaturnim rekordima, ovdašnji prostori posljednjih se godina savršeno uklapaju u ono što se događa diljem Europe, što nije neka sreća. Mostar je tako 19. juna 2013. bio najtopliji grad na kontinentu s 41°C – već u 10 sati prijepodne

Proljeće 2019. u našem dijelu svijeta ocjenjuje se, prema podacima američkog NOAA, kao “bitno toplije od prosjeka”. Isto toliko više temperature od prosjeka našem dijelu Europe predviđa i europski ECMWF, posebno za juli i august. U Europi će, prema tim prognozama, najgori biti juli

Maj

Na karti se vidi da se za naše krajeve predviđa da će ovaj mjesec biti do 1,5°C hladniji od prosjeka. Oborine bi također trebale biti puno veće od prosjeka, što se do sada savršeno obistinilo.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Juni

Temperature bi trebali biti u skladu s prosjekom. Toplije će biti, i to do pola stepena, ali juni će u BiH biti izrazito kišovitiji od višedesetljetnih prosjeka.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Juli

Prosječna temperatura ovog mjeseca bit će do 1°C viša od prosjeka, prognozira ECMWF, što će se itekako osjetiti. Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji juli, što već spada u kategoriju da će “gorjeti nebo i zemlja”. Oborina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Avgust

Po cijelom Balkanu za ovaj mjesec predviđaju da će biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunjske i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara, jer će avgust biti i iznadprosječno suh, posebno u BiH i Dalmaciji.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Septembar

Ljeto u septembru neće prestati. Temperaturni ekstremi će se nastaviti, možda čak i viši nego za avgust, a suša će kroz mjesec biti sve gora, posebno u potezu uz cijeli sjeverni Jadran.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

Oktobar

Više temperature od prosjeka nastavit će se i kroz jesen. No, tu se na kartama, što se oborina tiče, može primijetiti nešto vrlo neobično; U Hercegovini i Dalmaciji suša bi mogla biti vrlo izražena, dok se za područja iznad Jadrana predviđa izrazito kišovito. A to je već slika povremenih žestokih proloma oblaka i oluja kakvu pamtimo upravo proteklih godina, doduše više tijekom avgusta, piše Express.hr.

Prognoza za ljeto 2019. - undefined
Foto: ECMWF: Prognoza za ljeto 2019.

radiosarajevo

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.