Manjifiko: Inspiracija su mi Egzit, Guča, šlageri, tamburaši i pank

Manjifiko: Inspiracija su mi Egzit, Guča, šlageri, tamburaši i pank

Osim kvalitetne muzike, treba mnogo krvavog rada, jednog “kopanja” pravog, kako u studiju tako i na bini, te malo sreće i pravih ljudi oko vas, da bi ste postali uspješni, ne samo kao “čefur” u Sloveniji, već  kao muzičar bilo gdje na svetu -kaže Robert Pešut poznatiji kao Manjifiko

Poznati slovenački muzičar prije par dana nastupio je kao glavna zvijezda prve takmičarske večeri Demofesta. Uz pratnju “Serbian Army Orchestra”, s lakoćom je opravdao status regionalne pop ikone.

Raskošan zvuk,  uigran prateći bend i harizma vrhunskog šoumena ubrzo su rasplesali nekoliko hiljada posjetilaca na tvrđavi Kastel.

Šetajući se kroz svoj opus u rasponu od popularne muzike za filmove “Montevideo” i seriju “Senke nad  Balkanom” preko niza hitova sa samostalnih albuma uključujući i kultni “Eksport-Import”, Manjifiko je brzo podigao atomosferu do “kuvanja”, a kad je odsvirana kultna “Pukni zoro” – i više od toga.

U razgovoru za “Srpskainfo” on je govorio o tome šta treba imati jedan “čefur” da postane zvijezda u Sloveniji i regionu, promjenama u svojoj muzici, šta je uticalo na njega i kako je muzički pomiješao Egzit i Guču.

– Nikad nije lako postati uspiješan muzičar, ako ste “čefur” u Sloveniji, tada je još malo teže (smijeh). Muzika je moja najveća ljubav  i tu dileme nije bilo s čim ću se ja baviti u životu. Iza mene je težak rad, jedno pravo kopanje, kako na bini, tako i studiju. Treba imati  malo sreće i prave ljude oko sebe, ali prije svega ljubav prema onom što radite i vjeru u sebe – kaže Manjifiko i dodaje da se njegova muzika mijenjala u skladu sa njegovim ličnim promjenama.

– U početku je to bio jedan nevjerovatan miks žanrova, tačnije svake vrste muzike koja se meni dopadala ili mi se činila zanimljiva da je ubacim u svoje pjesme. Naravno, vremenom se to mijenjalo, sazrijevalo onako kako sam ja sazrijevao kao muzičar i čovek. Prestao sam stavljati razne začine u muziku, shvatio sam da „sol i biber” kao jednostavni začini daju veću dimenziju, nego kad probaš da stvoriš neki egzotičan ukus s različitim primjeesama i originalnost tražiš u tim začinima, kad shvatiš da svakako ne možeš izaći iz sebe, postaneš jednostavan, ja sam upravo zato postao jednostavniji nego što sam bio, jer sam postao jednostavniji čovjek nego što sam bio-kaže popularni muzičar.

Na pitanje ko je njegov omiljeni srpski muzičar Manjifiko kaže da to nije neko od aktuelnih zvijezda.

– Moja prva ozbiljna incijacija u muziku jeste legendarni album “Paket aranžman”, kada sam to čuo shvatio sam da me “majka nije rodila na pogrešnom mjestu” i da sam ja dio svijeta kao i svaki Englez, Amerikanac ili Francuz. Od toga je krenulo sve ostalo, kasnije sam otkrivao šlagere, pa world muziku, trubače, ali od velikana srpske muzike najviše cijenim pokojnog Tomu Zdravkovića i Zvonka Bogdana – kaže Manjifiko i dodaje da konstatacija da je “njegova muzika razapeta između Guče i Egzita ”dobrim dijelom odgovara istini”.

– Moglo bi reći da tu ima istine u velikoj mjeri. Egzit ima vrlo širok raspon muzike na svojim binama, sa druge strane trubačka muzika Guče nalazi se u mojim genima i ne mogu pobjeći od nje, sve i da hoću. Kada se doda malo panka, šlager i filmske muzike, to bi bio otprilike Manjifiko, ali i to se mijenja svakog dana – jasan je jedan od najpopularnijih Slovenaca u regionu.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Publika na Demofestu imala j priliku da pogleda dokumentrani film o Manjifiku režiserke Maje Prevlin pod nazivom “Charlatan Magnifique“

– Dokumentarni film je ipak film. Nisam ga ja režirao, ja nastupam u tom dokumentarnom filmu i u njemu je sve što je novinarka i rediteljka Maja Pavlin htela da sazna od mene. Da je postavila neka druga pitanja, dobila bi druge odgovore. To je subjektivni pogled rediteljke o liku i radu Manjifika. Takve stvari znaju biti i neprijatne jer  su veoma intimne, ali u slučaju rediteljke Maje Pavlin, mi smo uspjeli da uspostavimo simpatičan i blizak odnos, pa je snimanje bilo opušteno kao neka zafrkancija i onda tu ima i neke istine i valjda se zbog toga to ljudima sviđa-kaže Manjifiko.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.