Decembar 15, 2019

„Mesoprodukt“ kreće sa izvozom mesa u Tursku

„Mesoprodukt“ kreće sa izvozom mesa u Tursku

„Mesoprodukt“ u stečaju iz Bijeljine od 25. maja ponovo će početi preradu i izvoz junećeg mesa za Tursku, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba predstavnik ovog preduzeća Branko Krstić.

U „Mesoproduktu“ će se vršiti uslužno klanje domaćih životinja i obrada mesa za izvoz.

„Sve je spremno za taj termin, jer od prvog juna će svakodnevno avionom biti transportovane po 42 tone svježeg mesa za Tursku. Ukupno će iz BiH na tursko tržište biti izvezeno 5.700 tona mesa“ , kaže Krstić, ističući da je u proteklom periodu „Mesoprodukt“ ukupno preradio 4.100 tona junećeg mesa koje je izvezeno na tursko tržište.

Meso je transportovano avionom, najvećim dijelom sa banjalučkog aerodoroma, zbog jeftinijih usluga avio – prevoza.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić kaže da je u Semberiji za otkup i preradu već pripremljeno oko 1.000 tovnih junadi.

„Realna otkupna cijena trebalo bi da iznosi oko četiri marke po kilogramu žive stoke. Prije godinu dana junad je otkupljivana po cijeni od 4,4 do 4,6 KM po kilogramu. Ovoga puta će farmerima biti ponuđena otkupna cijena od 3,8 do četiri KM po kilogramu žive stoke“, kaže Bakajić, ističući da je dobra vijest za farmere što će ponovo biti u prilici da prodaju već utovljenu junad na kojoj su u proteklim mjesecima bilježili gotovo dnevne gubitke zbog ishrane.

Izvor: Capital.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.