September 20, 2018

METEOROLOZI KORIGOVALI PROGNOZE: Atlantik “ohladio” ljeto, evo kada slijedi stabilizacija vremena i šta nas čeka u avgustu

METEOROLOZI KORIGOVALI PROGNOZE: Atlantik “ohladio” ljeto, evo kada slijedi stabilizacija vremena i šta nas čeka u avgustu

Uprkos najavama vrelog perioda, meteorolozi su korigovali prognoze i temperature “vratili” u granice prosjeka. Toplotni talasi stižu u avgustu – temperature danima iznad 30 stepeni i čak 16 tropskih noći

Prvobitne vremenske prognoze, prije nekoliko mjeseci, predviđale su toplo i sušno ljeto, poput prošlogodišnjeg vicešampionskog po vrelini u posljednjih nekoliko decenija. Junska i julska kišovita i poplavna “slika”, međutim, poprilično odudaraju od tih najava, prenose Večernje novost.

 

Goran Pejanović, iz Centra za klimatske promjene RHMZ Srbije kaže da su ljeta u posljednje tri decenije toplija u odnosu na ona od šezdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka.

Posljednja prognoza ovog zavoda pokazuje da će tokom jula biti promjenljivo oblačno i toplo vrijeme, sa rijetkom pojavom poslijepodnevnih pljuskova i grmljavina.

Period stabilnijeg i lepšeg vremena prognozira se od 21. jula do kraja mjeseca. Oko 24. i 27. jula predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti pojavu lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura vazduha biće od 17 do 21 stepen, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33 celzijusa, pri čemu će krajem jula dostizati i do 35. podeoka.

Kako Pejanović kaže, tokom avgusta je moguća pojava toplotnih talasa – perioda sa kontinuiranim nizom veoma toplih dana.

– Broj tropskih dana u julu, kada maksimalna temperatura vazduha prelazi 30 stepeni, u nižim predelima biće u intervalu od osam do 13, a očekuju se i dve tropske noći u ovom periodu i pet u Beogradu, kada temperatura neće padati ispod 20 stepeni – kaže naš sagovornik. – Tokom avgusta predviđa se 10 do 16 tropskih dana i dve tropske noći.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u periodu od 17. jula, prema raspoloživim modelima, očekuje se stabilizacija vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Više sunčanih sati uslovit će i porast temperature na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Maksimalne očekivane temperature zraka kretaće se do 35 °C.

/buka/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.