September 23, 2018

Mićić pobjednik kampanje “gradonačelnik-prijatelj Roma”

Mićić pobjednik kampanje “gradonačelnik-prijatelj Roma”

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pobjednik kampanje “gradonačelnik-prijatelj Roma” koji je organizovan u okviru projekta “Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske”. 
Komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva za ljudska prava   i izbjeglice i izvršni direktor Udruženja “Otaharin”, nakon detaljnog pregleda aplikacija koje su gradonačelnici / gradonačelnicima devet gradova / općina pošaljite ocijenili jednoglasno sa maksimalnim brojem od 30 bodova gradonačelnika Bijeljine. 

Ono što je presuda u ovom bodovanja je da u Bijeljini otvorio prvi Ured za nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i da je u ovom gradu shvatio lokalnog akcionog plana za uključivanje Roma.
Bijeljinska Gradske uprave primjenjuje inovativni pristup rješavanju problema Roma kroz podršku integrativni pristup koji uključuje obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i socijalne inkluzije Roma, za koji je ostvario niz projekata.
2018. planirane investicije u vrijednosti od oko 100.000 KM iz budžeta grada za stanovanje za Rome,
ali ja je pružena podrška razvoju socijalnog poduzetništva.
Grad Bijeljina ima odličnu saradnju sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”, kao i sa Udruženjem Roma Republike Srpske.

– Drago mi je da sam dobitnik kampanje “gradonačelnik-prijatelj Roma” jer je ovaj naslov pokazuje da nacionalne manjine zaista cijenim što mi radimo u Bijeljinu stvorio okruženje jednakosti za sve građane, bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost, pol i slično. Grad Bijeljina je postao prepoznatljiv multietničkoj sredini uz visok stepen tolerancije, a cilj Gradske uprave i u narednom periodu nastaviti njegovati vrijednosti jednakosti i napretka za dobrobit svih naših građana – rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić-

Na drugom mjestu u gradonačelnika kampanje Kakanj sa 26 poena, dok je gradonačelnik Prnjavor na trećem mjestu sa 24 boda. Prijave za ovu kampanju se šalju i gradonačelnik Banjaluke, kao i načelnici općina Bosanska Krupa, Modriča, Gračanica, Vlasenica i Travniku.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.