Februar 07, 2019

Migranti nadiru u Bijeljinu, gradska administracija se aktivno uključuje u problem migranata!

Migranti nadiru u Bijeljinu, gradska administracija se aktivno uključuje  u problem migranata!

Da je priliv migranata intenziviran u Semberiji potvrdio je načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić koji je istakao da su policijski službenici u prvih šest mjeseci pronašli 44, u julu čak 446 a za samo 13 dana u avgustu 297 migranata.

– To jasno pokazuje na veliki porast migranata, ali i pritisak na granicu koju pokriva Policijska uprava Bijeljina – istakao je Ćosić. Naglasio je da pronađene migrante predaju Službi za poslove sa strancima i Graničnoj policiji BiH.

– Nakon dobijanja potvrde o namjeri za podnošenje azila u BiH, migranti nastavljaju kretanje prema Sarajevu, odnosno Bihaću, bez dužeg zadržavanja u Bijeljini. To što je njihov cilj Bihać mi ne možemo uticati – kaže Ćosić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da grad treba da pomogne migrantima na putu do njihovog cilja, odnosno do Evrope, istakavši da je sasvim jasno šta je čija nadležnost kada je riječ o migrantima.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS od početka godine pa do 12. avgusta na teritoriji Srpske pronašli su i evidentirali ukupno 2.174 migranta, koji su ilegalno prešli granicu BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za “Glas Srpske” da je u BiH ušlo 10.527 ilegalnih migranata  i da ih je najviše u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

– Ostali su u pokretu. Prema našim procjenama u BiH ih trenutno ima oko 5.000. U Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu su 72 ilegalna migranta. Ta brojka se stalno mijenja. Izdvojili smo one koji su narušavali javni red i mir, one koji rade stvari koje nisu u skladu sa zakonom – rekao je Ujić i dodao da je u Imigracionom centru bezbjednosno zanimljiv trenutno jedan migrant.

Komentarišući navode Mektića da ih ima 30, Ujić kaže da su to podaci koje Mektić dobija od drugih agencija.

– Ne moraju biti zatvoreni u Imigracionom centru. Sigurno da tih lica ima više od jednog ali su na drugi način pod kontrolom bezbjednosnih agencija u BiH – rekao je Ujić.

Mektić juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Terorizam

Iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH rekli su “Glasu Srpske” da razmjenjuju podatke sa zemljama kada je riječ o licima koja bi mogla biti prijetnja po nacionalnu bezbjednost, ali da među ilegalnim migrantima nisu otkrili nijedno takvo lice.

– Teško je utvrditi takve stvari jer ljudi dolaze bez ikakvih dokumenata. Mi smo skoncentrisani na terorizam i za sada nemamo podatke o licima koja su prijetnja kada je riječ o terorizmu – rekli su u OBA.

/glassrpske/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.